Skocz do zawartości

HK-TR6A V2 - dziwne zachowanie

gregy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, spotkałem się z takim problemem: aparaturka HK-T6A V2 + odbiornik HK-TR6A V2 + ESC z BECem ( TP MAG8 18A) na trzecim kanale, na pozostałych serwa 9g. Nadajnik z odbiornikiem binduje się bez problemu, po właczeniu zasilania nadajnika i odbiornika słyszę "meleodyjkę" potem dwa krótkie bipy. Wszystkie serwa pracują OK ale kiedy próbuję "dodać gazu" to regulator wydaje z siebie serię krótkich bip-ów co w jego języku ma oznaczać niskie lub wysokie napięcie zasilania.

Dla sprawdzenia podłączyłem aparaturę EURGLE (to samo co Turnigy 9X) z odbiornikiem i tu wszystko działa poprawnie. ESC zgłasza się melodyjką, potem 3xbip (LIPO 3s) beeeep i normalna praca serw i napędu.

Czy spotkał się może ktoś z takim przypadkiem? Niestety nie mam innego odbiornika HK dla porównania ale chyba nie tutaj leży problem.

Zastanawiam się dlaczego ESC już na początku źle rozpoznaje wielkość baterii ( tylko 2xbip a nie 3x) i nie kończy dłuższym beeeep (co oznacza zakończenie testu)

To co mogłem jeszcze sprawdzić to napięcie z BECa na odbiornik - jest OK, 4,99V

Ki diabeł? Odbiornik uszkodzony? To dlaczego pracują serwa i to na wszystkich możliwych kanałach?

Może ktoś pomoże- z góry dziękuję

Opublikowano

Wszystkie trymery są w położeniu środkowym.

Dodatkowo co ciekawe to przy włączeniu aparaturu z podniesioną przepustnicą, ESC wchodzi poprawnie w tryb programowania.

Opublikowano

Czasem niektóre regle cuda wyczyniają jak mają trymer gazu w innym położeniu niż najnizszy. Aha, jakie jest napięcie na akku i poszczególnych celach>

Opublikowano

ppompka - jesteś wielki, teraz dopiero sprawdziłem i jak się okazuje to przy trymerze od przepustnicy w dolnym położeniu - wszystko jest OK. Cóż przywyczaiłem się trochę do tych komputerowych wynalazków gdzie trymery są w położeniu środkowym. A swoją drogą to ciekawe jak zachowa się z reglem od dwukierunkowego szczotkowca, tutaj położenie 0 jest w połowie i trymer na środku.

Niemniej jednak leci do Ciebie "POMÓGŁ" i wybawiam Cię z pechowej 13-ki.

Opublikowano

Nie znam TP MAG8 18A, ale większość regulatorów, z jakimi miałem doczynienia, kalibruje się przed pierwszym użyciem programując zakres ruchów drążka.

Opublikowano

W tym regulatorze jest możliwość ustawienia tylko:

- hamulca ( ON, OFF)

- typu baterii (LIIO/LIPo, NiMH/NiCd)

- trybu odcięcia (soft-cut, cut-off)

- nachylenia odciecia ( low, medium, high)

- trybu startu (normal, soft, supersoft)

- timingu (low, medium, high)

a przyczyną dziwnego zachowania regulatora było ustawienie trymera w położeniu środkowym (co jednak nadal mnie nie przekonuje). Zjechanie w dolne położenie spowodowało poprawną pracę regla.

Myślę że na tym temat można zakończyć

Opublikowano

W tym regulatorze jest możliwość ustawienia tylko:

[...]

Ja nie pisałem o programowaniu, ale o kalibracji!

a przyczyną dziwnego zachowania regulatora było ustawienie trymera w położeniu środkowym (co jednak nadal mnie nie przekonuje).

I słusznie. Po to właśnie jest kalibracja.

Myślę że na tym temat można zakończyć

Twój wybór.
Opublikowano

NO ja mam podobny problem.

Jedno serwo wydaje dziwne dźwięki, a silnik po włączeniu od się załącza.

Na wszelki kupiłem drugi odbiornik i zobacze jak się będzie zachowywało na nim.

Regulator mam NOSRAM EVIL REVERSE 120A, obsługuje szczotkowce i bezszczotkowce.

Ułożenie trymetrów na dół nie próbowałem, ale w końcu potrzebuje mieć wsteczny więc o co chodzi ?? może coś pomożecie i coś źle robię.

Opublikowano

Może troszkę więcej szczegółów (aparatura, silnik)..

Jeżeli masz silnik szczotkowy to zajrzyj do instrukcji regla - jest tam informacja o kondensatorach na silniku a dodatkowo informacja jak przetestować regulator.

Opublikowano

Mowa o tym samym odbiorniku HK-TR6A i aparaturze także HK-T6A.

Silnik to Graupner 600 ECO 7,2V.

Kondensatory dałem aczkowilek nie powinny one mieć aż takiego znaczenia.

O testowaniu regulatora chyba tam nic nie ma ..... ale sprawdzę.

Opublikowano

Faktycznie ustawienie trymetru gazu na samym dole ..... i jest ok. daje przód jedzie do przodu, daje w dół jedzie do dołu.

No ale dla mnie było to niepojęte że gazem nie można obrotów wstecznych ustawiać trymetrem.

Także chyba z regulatorem w takim razie wszystko ok.

Dziś wieczorem jeszcze sprawdzę czy mam dziwne "biipy" serw, ale sądze że już ten drobny zabieg pomógł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.