papuga Opublikowano 31 Stycznia 2011 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Witam Stworzenie lotniska modelarskiego w Radawcu też kosztowało kasę i mnóstwo pracy. Więc należy za jego użytkowanie płacić. Oczywiście jest wielu chętnych aby latać za darmo , bo przecież to "tylko trawa i nic jej utrzymanie nie kosztuje". Sępy zawsze szukają padliny i chcą pożywić się za darmo. Jak planujesz zrobić biznes to najpierw policz ilu uzbierasz chętnych i ile będą chcieli ci zapłacić za użytkowanie. Jednego jestem pewien. Na darmowe lotnisko przeniesiemy się wszyscy - niech zaorają Radawiec :devil: .
kryniek Opublikowano 3 Lutego 2011 Opublikowano 3 Lutego 2011 Stworzenie lotniska modelarskiego w Radawcu też kosztowało kasę i mnóstwo pracy. Więc należy za jego użytkowanie płacić. Oczywiście jest wielu chętnych aby latać za darmo , bo przecież to "tylko trawa i nic jej utrzymanie nie kosztuje". Sępy zawsze szukają padliny i chcą pożywić się za darmo. Jak najbardziej masz rację w całej wypowiedzi i ja tego nie neguję, pisząc o Radawcu miałem na myśli nie dzień dzisiejszy tylko najbliższe lata modelarzy poza aroklubami przybywa dość szybko i mając do dyspozycji tylko jedno lotnisko na np. 200- modelarzy może okazać się że nikt się nie nalata, lepiej mieć do dyspozycji kilka lotnisk a modelarzy zrzeszyć w jednym klubie. A płacić za kożystanie z lotniska oczywiście trzeba bo utrzymanie lotniska kosztuje i praca tego który to utrzymuje w należytym stanie również. Natomiast lataczy na sępa niestety trzeba wyganiać i argumentacja że ja nie będę płacił bo latam tylko małym depronowcem, to niech sobie lata koło domu. Tu kolejny przykład lotniska modelarskiego http://lotnisko-rc.pl którym się związałem i też płacimy składki dzięki temu ma możliwość istnieć i się rozwijać.
szpak Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 Ewelino, Zawsze możesz skorzystać z kraśnickiego lotniska :-) Ja już kawałek czasu mieszkam poza Kraśnikiem stąd też moja obecność na lotnisku ostatnimi czasy jest zredukowana do zera, ale także z Lublina mam niedaleko. Nie umniejsza to oczywiście gościnności kolegów modelarzy z Lublina :-)
ssuchy Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Odświeżam temat, bo czas jest ku temu dobry. Podaję pomysł dla osób przedsiębiorczych z terenu Lublina na stworzenie lotniska RC na terenie miasta! Nie rozumiem dlaczego ma być tylko jedno lotnisko RC w Radawcu (jakby nie było kawałek za miasto trzeba przecież jechać)? Im więcej takich lotnisk powstanie (szczególnie w obrębie miasta), tym chyba lepiej dla miłośników modelarstwa i przyszłości tego hobby, szczególnie w sytuacji obowiązujących od 2013 roku rygorystycznych przepisów prawa, dotyczących modelarstwa lotniczego. Otóż wyjaśnia się w końcu sytuacja górek czechowskich w Lublinie. Jest to spory, niezagospodarowany teren w obrębie miasta, znajdujący się w północnej części Lublina (104 ha), niegdyś poligon wojskowy, wykupiony dawno temu przez jakąś firmę (nawet chyba nie miejscową) leżał wiele lat odłogiem (wielu regionalnych "basiorów" ostrzyło sobie na to zęby ), obecnie okrutnie zarośnięty! Kiedyś (jak jeszcze nie było tam chaszczy) podskakiwałem i latałem na tych górkach, no dobra powiedzmy: "podfruwałem" na lotni kolegi (teren jest pagórkowaty). Artykuł na temat sytuacji tego terenu Lublina z Kuriera Lubelskiego oraz aktualne info o lubelskich górkach czechowskich z ONET: Tak wkrótce będą wyglądały górki czechowskie? Firma TBV, która w maju wykupiła teren, ma tam budować osiedle, ale tylko na 30% obszaru (zgodnie z planem zagospodarowania - aktualnie toczą się o to spory czy 30, czy 40 %- tak chce TBV- zabudowy mieszkaniowej - ludzie nie chcą tu domów wcale, więc jeszcze przepychanki chwilę potrwają, co daje więcej czasu na działania), reszta ma być parkiem z prawdziwego zdarzenia (OBY!). Projekt zakłada stworzenie sześciu stref pod zabudowę. Trzy z nich miałyby się znaleźć po stronie ul. Poligonowej, kolejne trzy w pobliżu ul. Koncertowej. Łącznie pod mieszkania trafi 41 hektarów ziemi. Najwyższe, 14-kondygnacyjne bloki znalazły by się od strony ul. Poligonowej, a po drugiej stronie zdecydowanie niższe. Nie jest to jeszcze ostateczny kształt projektu. Projektant zapewnia, że to tylko wizja, nad którą można dyskutować. Planowana powierzchnia parku dorównuje wszystkim lubelskim parkom i jest niewiele mniejsza od warszawskich Łazienek. To co może się tam znaleźć naprawdę robi wrażenie: ścieżki do spacerowania, biegania czy w końcu dla rowerzystów. Dodatkowo planuje się wybudowanie boisk sportowych oraz skwerów, które w zimie zamieniłyby się w lodowiska. Skoro są planowane boiska i skwery, to dlaczego nie można by zorganizować terenu o przeznaczeniu bardziej uniwersalnym z możliwością latania modelami RC (chociażby małymi, a Radawiec niech użytkują miłośnicy skali makro), czy nawet zorganizowanie prawdziwego lotniska RC (kwestia zdobycia poparcia i przeforsowania dla ambitnych i przedsiębiorczych). Dodatkowy plus to fakt, że górki czechowskie znajdują się poza strefą CTR naszego lotniska cywilnego, oraz poza strefą ATZ lotniska Radawiec, a nadal są w obrębie miasta! To chyba jedyna w swoim rodzaju okazja, zwłaszcza, że Lublin nie jest przecież dużym miastem, a więc ODWAŻNI "do boju", póki czas!
Gość horn3t Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Życze powadzenia i śledzę rozwój tego pomysłu z chęcią do przeniesienia na swój teren.
ssuchy Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dla zainteresowanych tak wyglądają: Górki Czechowskie na mapie Google (co by nie tracić czasu na szukanie). A tutaj: Górki Czechowskie na mapie Droneradar.eu (z możliwością sprawdzenia jak przebiegają strefy CTR EPLB i ATZ EPLR). Myślę, że lubelscy modelarze nie powinni przegapić takiej okazji, a przynajmniej spróbować coś zadziałać w tej materii (np. porozmawiać na początek z TBV na zasadzie "transakcji wiązanej" )!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.