marpiso Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam. Mam ładowarkę Acucell 6. W szpargałach z dzieciństwa znalazłem zasilacz "PIKO" od kolejki elektrycznej. Napięcie od 1,7 do 12 v prąd 1,2A. Czy mogę ten zasilacz wykorzystać do zasilania ww ładowarki? Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Od bidy starczy, ale najlepiej do zasilanie tej ładowarki byłby 12-18V 5A , tutaj będziesz przy tym zasilaczu który posiadasz ładować max prądem 1A, uważaj tylko aby zasilacz się nie przegrzał. Pozdrawiam :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Możesz, ale tylko do ładowania małych pakietów, lub małym prądem. Do pełnego wykorzystania tej ładowarki potrzebujesz zasilacza o mocy ponad 50W, a ten o którym piszesz da najwyżej ~14W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marpiso Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Dziękuję za pomoc. Podłączyłem, ale nic się nie dzieje z ładowarką. Żadnej reakcji. Ładowarka jest sprawna, bo jak ja połączyłem z innym zasilaczem (również nie za bardzo się nadającym), to wyświetlacz się zapala, menu działa, itd. Zasilacz "Piko" chyba już nie działa. Brzęczy po włączeniu do sieci, ale z tego co pamiętam, to zawsze tak cichutko brzęczał. Chcę kupić jeden z tych zasilaczy. http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11758 lub http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6477 Chyba nie będę miał problemów z przewodami sieciowymi (220V)? Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Nie wiem czy jest sens ciagnac ladowarke od laptopa, przez pol świata. idz moze do sklepu komputerowego. w poznaniu widzialem napis na sklepie: Zasilacze do laptopow 45 zł sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Przewód do tego dostaniesz w zwykłym sklepie rtv. Możesz nawet poszukać w domu, takie gniazda były np. stosowane w radiach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marpiso Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Jeżeli pasują zwykłe przewody, to rzeczywiście nie ma problemu. A co do ładowarki od laptopa - to takowa nie wymaga przeróbek? Moja ładowarka od laptopa ma za wysokie napięcie. Przeróbki nie wchodzą w rachubę - nie znam się na tym. Ale jeżeli są takie o napięciu do 18V, to fakt można przejść się po sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zasilacz FZ1 (też miałem taki) ma w środku jedynie prostownik bez jakiegokolwiek kondensatora wygładzającego. Oznacza to, że 100 razy na sekundę napięcie na jego wyjściu osiąga 0V. Trochę mało dla ładowarki.. Dołączenie elektrolitu rzędu 2200uF/25V powinno pomóc, tylko zanim podłączysz ładowarkę ustaw prawidłowe napięcie z miernikiem w ręku! Mam na stole zasilacz "do laptopa" 15V/8A. Kosztował 100 w pobliskim sklepie komputerowym ale do ładowarek jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marpiso Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Dziękuję za wyjaśnienia. Nie będę kombinował i kupię ładowarkę do laptopa. Chciałbym się jeszcze tylko upewnić, czy ładując pakiet 1600 mAh (3s)bezpiecznym i zalecanym prądem 1C powinienem ustawić w ładowarce wartość 1,6A podczas ładowania, prawda? Na wyświetlaczu będzie wtedy taki komunikat: ________________ [ LiPo BALANCE ] [1.6A 11.1v(3s) ] [_______________ ] tak? Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Tak, ważne aby ta wartość nie była przekroczona(1,6A). Ale ja i tak rzadko kiedy ładuje prądem 1C, zależy jak Ci się śpieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Witam,panowie,czy takie''cuśik''nada się do ładowarki,jest po powodzi ale jest sprawny :devil: [/url][/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Nada się. 12V, prąd 5A - będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Dzięki :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.