karol96 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam Ostatnio postanowiłem spróbować sił w modelarstwie, a jako cel postawiłem sobie zbudowanie TOTO-0. W chwili obecnej jestem na etapie końcowym gromadzenia materiałów "budowlanych" do tego modelu. Gdyby były jakieś rażące błędy w konstruowaniu tego samolotu proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy model. Wraz z rozpoczęciem budowy mam pytanie: skąd mogę wziąć bowdeny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Gdyby były jakieś rażące błędy w konstruowaniu tego samolotu proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy model.Gdy będziesz popełniał rażące błędy, to to forum i koledzy chętnie Ci je wytkną i pomogą naprawić/unikać w przyszłości. Bowdeny kupisz w pierwszym lepszym sklepie modelarskim. Może być np.: http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=373 albo http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=13026 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 A jest możliwość zastąpienia bowdena czymś innym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Tak... jest. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Na przykład drut stalowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 A czy do budowy mogę wykorzystać z materiałów drewnopodobnych jedynie sklejkę 3 mm (zamiast balsy)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Możesz nawet Stal łożyskową. Kwestia tego ile później twój model będzie ważył. Każdy model ma określoną masę w stosunku do swojej powierzchni nośnej. Zmieniając ten stosunek zmieniasz własności lotne modelu i może się okazać, że nie będzie on latał tak, jak powinien latać, wykonany zgodnie z planami. Może potrzebować wydajniejszego napędu (czyt. droższego) i zasilania. Może się okazać, że zgromadzone wcześniej wyposażenie jest za słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Co do zgromadzonego wyposażenia to nie będzie problemu bo jeszcze go nie mam a jeszcze jedno: wg. instrukcji Motylastego balsę w miejscach śrubek powinno się nasączyć cyjanoakrylem. Czy w przypadku użycia sklejki nie będę musiał tego robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Mam jeszcze jedno pytanie: w opisie budowy "Tota" jest napisane na którymś etapie, aby użyć żywicy 5-minutowej. Czy do tego nadawać się może np. Poxipol (który jest niestety żywicą 10-minut)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad65 Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Myślę ,że tak jak tak robiłem ale wadą poxipolu jest cena i mała wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 A czy może ktoś mógłby mi doradzić taką żywicę, którą bez problemu będę mógł dostać w zwykłym sklepie budowlanym? I jeszcze jedna rzecz, która przyszła mi ostatnio na myśl: czy dałoby radę w taki sposób przerobić kamerkę internetową, aby zrobić z niej FPV? Chodzi mi o takie rozwiązanie, żeby wideo było zapisywane np. na pendrive umieszczonym w samolocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Takie rozwiązania gotowe są tańsze niż same kamerki internetowe. Poczytaj trochę forum pod kątem "breloczków", "zapalniczek", "gum do żucia" i innych kamerek a'la szpiegowskich. Zapisują na karty pamięci. Możesz też się szarpnąć i kupić dedykowaną kamerę do modelarstwa typu FCO czy Turnigy. Ale - to NIE będzie FPV. Do FPV potrzebujesz niestety odbioru w czasie rzeczywistym, a to oznacza niestety coś do nadawania obrazu z modelu i coś do jego odbierania i wyświetlania. A to już droższa impreza. Kamerkę z zapisem kupisz nawet za ok. 30-40zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasw328 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja u siebie stosowałem Distal - jest tani jednak bardzo długo schnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
316_Danny Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja na pierwszą kamerkę mogę Ci polecić coś takiego: Koszt tak jak pisał madrian 30-40 zł poszukać na allegro! Filmiki w pomieszczeniu są słabej jakości, za to na dworze dają rade... Waga kamerki to 14 gram 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Witam, przepraszam za tak długą przerwę. Nie miałem ostatnio zbyt dużo czasu, ale podczas przerwy świątecznej samolot dokończyłem. W przeciągu kilku dni postaram się wstawić kilka fotek. Została mi teraz jeszcze jedna rzecz: kupić wyposażenie. Wiem, ten temat był przerabiany już wielokrotnie na forum, jednak chciałbym się upewnić, czy aby może części nie będą ze sobą źle "współpracować", oraz czy zamówię wszystko, co potrzebne. Oto moja propozycja wyposażenia TOTO-0: PropSaver Śmigła (6 sztuk w opakowaniu) Regulator Silnik Zasilacz do ładowarki Ładowarka Serwa x5 Pakiet Aparatura Zestaw naprawczy do serw Suma: 122,75 $ (bez przesyłki) Waga: 3054 g (z paczką do przesyłki) Czy to wyposażenie wystarczy do latania nie mając w domu nic innego? I czy to wyposażenie nadaje się do wykorzystania w przyszłości w innych samolotach (np. RWD-5)? I jeszcze jedno: Jak zasilana jest aparatura? I jak się ją programuje? Pozdrawiam karol96 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej. Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Aparatura jest zasilana zwykłymi bateriami ale lepiej je zastąpić Li-polem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 A jaki lipol mógłby zasilić aparaturę? I czy elektronika, którą podałem jest wystarczająca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej. Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Zwykły 3s(11,1v),a co do elektroniki jest wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol96 Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 A czy zwykła gumka-recepturka może służyć do mocowania skrzydła? A jeśli nie, to jak się to nazywa po angielsku (to zamówię z HK)? I jeszcze: czym się różni hobbycity.com od hobbyking.com ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej. Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Do mocowania skrzydła lepiej dać więcej hobbycity i hobbyking to jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.