swistak86 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam! Trochę się ostatnio zainteresowałem aparaturami rc i trafiłem na takie coś LINK, gdzie można przeczytać: Za pomocą naszego układu, wykorzystując sprawny kanał łączności posiadanej aparatury RC możemy wykonać w pełni profesjonalne urządzenie, posiadające aż piętnaście niezależnych kanałów sterowania proporcjonalnego Czy ktoś wie może gdzie w układy aparatury należy się wpiąć z sygnałem z kodera żeby trafiło to na moduł w.cz? I to samo pytanie odnosi się do odbiornika: Gdzie podłączyć dekoder? Tutaj zdjęcia "wnętrzności" aparatury i odbiornika: (z elektroda.pl) Czy gdyby odnaleźć pin mikrokontrolera z którego wychodzi sygnał i tam podłączyć koder to by to miało szansę działać? Pozdrawiam, Wojtak
Leszek_K Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 CO ZA BZDURA ??????????? Pytanie numer 1 - po co ci 15 kanalow? Policz co jestes w stanie uzyc w twoim najbardziej skomplikowanym modelu. Zwykle jest tak ze masz 4 kanaly podstawowe + 2 moze 3 dodatkowe i to wszystko jest w jakis sposob miksowane i wyprowadzone na x serw. Ten uklad tego nie zapewnia. To po co ten caly halas? 15 kanalow bez mozliwosci miksowania jest dokladnie bezuzyteczne. To moze byc uzyteczne w modelu pancernika Missouri ale nie w modelu latajacym.
swistak86 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2011 Nie zależy mi na mikserach. I na pewno nie wsadziłbym tego w latający model. ( Od tego mam mx-12 ). To wszystko na zasadzie takiego elektronicznego eksperymentu
rafit Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Szczerze - nie warto. Przedstawione układy są ogromne... i nie do końca dobrze przemyślane. Popatrz, 15 kanałów, 1 niewielki stabilizator. Przecież 15 większych serw spowoduje takie zakłócenia, że to nie ma szans działać. Odnośnie zarzutów, że teoretyzuje, to was rozczaruje mam ten zestaw od bardzo dawna (czyli od czasu ukazania się artykułu). Dawno temu usiłowałem w oparciu o niego zrobić sterowanie robotem - nie wyszło najlepiej. Obecnie można taki układ zrobić wiele taniej, prościej i efektywniej... na mikroprocesorach. Jeżeli na serio chcesz mieć dużo kanałów do zabawy to poszukaj na ebayu zestawu Corony ct14 cr14 (tu uwaga - większość jest niezgodna z obecnymi modułami Corony dsss v2, ale do zabawy się nadają). Tu masz wyniki moich zabaw: Jeżeli chcesz coś obecnie popularniejszego, sprawdź produkty Jeti. Te jednak są sporo droższe.
swistak86 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o układ kodujący i dekodujący to nie jest to problem, bo w sieci kilka różnych propozycji by się znalazło. Ale głównie to zależy mi na tym: Czy jest szansa na "wydobycie" toru radiowego z tej aparatury?
rafit Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Może po prostu użyć oscyloskopu i poszukać sygnałów PPM?
swistak86 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2011 No to chyba tak zrobię. Jak coś ciekawego uda mi się skonstruować to się pochwalę Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.