Jump to content

hitec ranger 2z + koder/dekoder

swistak86

Recommended Posts

Witam!

Trochę się ostatnio zainteresowałem aparaturami rc i trafiłem na takie coś LINK, gdzie można przeczytać:

Za pomocą naszego układu, wykorzystując

sprawny kanał łączności posiadanej aparatury RC możemy wykonać w pełni profesjonalne urządzenie, posiadające aż piętnaście niezależnych kanałów sterowania proporcjonalnego

Czy ktoś wie może gdzie w układy aparatury należy się wpiąć z sygnałem z kodera żeby trafiło to na moduł w.cz? I to samo pytanie odnosi się do odbiornika: Gdzie podłączyć dekoder?

Tutaj zdjęcia "wnętrzności" aparatury i odbiornika: (z elektroda.pl)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy gdyby odnaleźć pin mikrokontrolera z którego wychodzi sygnał i tam podłączyć koder to by to miało szansę działać?

Pozdrawiam, Wojtak :D

CO ZA BZDURA ???????????

Pytanie numer 1 - po co ci 15 kanalow? Policz co jestes w stanie uzyc w twoim najbardziej skomplikowanym modelu.

Zwykle jest tak ze masz 4 kanaly podstawowe + 2 moze 3 dodatkowe i to wszystko jest w jakis sposob miksowane i wyprowadzone na x serw. Ten uklad tego nie zapewnia. To po co ten caly halas? 15 kanalow bez mozliwosci miksowania jest dokladnie bezuzyteczne. To moze byc uzyteczne w modelu pancernika Missouri ale nie w modelu latajacym.

Szczerze - nie warto. Przedstawione układy są ogromne... i nie do końca dobrze przemyślane. Popatrz, 15 kanałów, 1 niewielki stabilizator. Przecież 15 większych serw spowoduje takie zakłócenia, że to nie ma szans działać.

Odnośnie zarzutów, że teoretyzuje, to was rozczaruje ;) mam ten zestaw od bardzo dawna (czyli od czasu ukazania się artykułu). Dawno temu usiłowałem w oparciu o niego zrobić sterowanie robotem - nie wyszło najlepiej.

Obecnie można taki układ zrobić wiele taniej, prościej i efektywniej... na mikroprocesorach.

Jeżeli na serio chcesz mieć dużo kanałów do zabawy to poszukaj na ebayu zestawu Corony ct14 cr14 (tu uwaga - większość jest niezgodna z obecnymi modułami Corony dsss v2, ale do zabawy się nadają). Tu masz wyniki moich zabaw:

Jeżeli chcesz coś obecnie popularniejszego, sprawdź produkty Jeti. Te jednak są sporo droższe.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.