Skocz do zawartości

Webra Speed 55-P5 GT vs Os max 55AX

BartekSz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosze o opinie ludzi posiadających te silniki. Interesuje mnie łatwość regulacji, reakcja na gaz (musi być szybka bez zadławień) oraz elastyczność silnika czyli jak sobie radzi z różnymi śmigłami :) [/b]

Opublikowano

latwosc regulacji i wchodzenie na obroty zalezy bardziej od uzytego paliwa i swiecy, niz od szczegolow konstrukcyjnych silnika. Na kazdym silniku ktory ma dobre sprezanie i wmiare precyzyjny gaznik da sie uzyskac plynne przejscie obrotow, kwestia tylko umiejejtnej regulacji. Jezeli sie jest w temacie, to latwosc regulacji kazdego silnika jest taka sama, roznica jest w tym ze niektore są bardziej tolerancyjne w zakresie skladu mieszanki, inne mniej. Elastycznosc silnika jest scisle powiazana z jego momentem obrotowym, czyli ze skokiem tloka. Majac dane fabryczne mozna latwo porownac ze soba, wiekszy skok, daje wiekszy moment

Opublikowano

Podstawową róznicą dzielącą te 2 motorki jest fakt że Webra jest silnikiem 5 kanałowym, a OS 3 kanałowym.

Ta różnica wskazuje raczej na to że webra jest silnikiem kręcącym wyższe obroty ale o mniejszym momencie obrotowym niż OS.

Jeżeli chodzi o silnik do heli to wziąłbym webrę. Do akrobata ew. Fun fly kupiłbym OS'a.

Regulacja i niezawodność porównywalne.

Opublikowano

Czyli tak jak myślałem. Os max dodatkowo jest znacznie tańszy i na niego się zdecyduje :)

Dzis dostałem odpowiedź od Webry:

"With the 13x4W we don't have test result. Results with other prop sizes together with the A2-50 muffler see following:

10x6 APC / 15200 rpm

11x6 APC / 13800 rpm

12x6 Graupner / 12000 rpm

12,25x3,75 APC / 12700 rpm"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.