Gites Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Witam, Od razu błagam moda o wyrozumiałość, gdyż nie byłem pewien czy ten wątek pasuje bardziej tutaj czy do działu "plany". Otóż jedna ze szwedzkich, niewielkich firemek modelarskich udostępniła niedawno za darmo plany Sopwith Pup o rozpiętości 30cm. Ciekawostką jest to, że można użyć bebechów z modelu Micro Cub (Parkzone) lub innego tego typu, np Micro Cessna z HobbyKing. Strona z planami do pobrania (po szwedzku... ale od czego jest translator): - Sopwith Pup 30cm Modelik został opisany w szwedzkim miesięczniku modelarskim zbierając pochlebne opinie. Jeśli z jakiegoś powodu link by nie działał lub plany by zniknęły to posiadam je u siebie w zbiorach. Pozdrawiam, edit: Znalazłem w ich zbiorach wspomniany artykuł: Allt om Hobby W dobie translatorów nie zamierzam silić się na tłumaczenie całości ale jakby ktoś miał problem z konkretną rzeczą to służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha100a Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 o super planik, dzięki za wrzucenie linka :rotfl: , na pewno skorzystam. Przez dłuzszy czas szukałem podobnej wilekości modelu, nawet rozrysowałem sobie Messengra tylko ciut większego. Jeżeli chodzi o Twoje pytanie to na moje oko(a mam te wypozażenie od micro cessny) to ten model będzie ciutke zamały (tzn oczywiscie będzie latać ale słabo- szybko) jako, że te wyposażenie wbrew pozorą nie jest takie lekkie ja byłbym za tym aby przskalować minimalnie plan chociaż do 35-37, mysle że wtedy bedzie latać przyzwoicie aha jak sie dluzej zastanowiłem to nie wiem czy nawet 40cm rozpiętosci bym nie zrobił- właściwie tu nie chodzi o wielkość modelu tylko żeby porządnie latał, a przy tej wielkość obciązenie powierzchni nośnej to podstawa, szkoda tylko, że silniczek z tej cessny nie ma przekładni i większego śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Ok, może Micro Cessna z HK jest ciut za duża ale jestem pewien, że podpasowałaby elektronika z jakiejś "zabawki" ze stajni Nine Eagle, np. P-47 A tutaj części zapasowe do niego wśród których znajdziesz silnik z przekładnią i płytkę elektroniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Kadłub tego modelu mieści się na jednej A4 czy trzeba coś dzielić, skalowac itp?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 nic nie trzeba raczej skalowac Drukujesz na A4 Jest tam jeszcze jeden fajny plan ale pozwole sobie go teraz zalinkowac w dziale plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 [...]Jest tam jeszcze jeden fajny plan ale pozwole sobie go teraz zalinkowac w dziale planyMJD ogólnie ma bardzo fajne modele - szwedzkie cacuszka (nie mylić ze szwedkami ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 jedyna wada to cena...Mnie zawsze marzyl sie ich J29 Tunnan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 jedyna wada to cena...Mnie zawsze marzyl sie ich J29 TunnanMówisz o zestawie czy interesują cię tylko plany?BTW... Linki do recenzji w różnych gazetach modelarskich: - RCMW (angielski) - Q&EFI Review (angielski) - Allt om hobby (szwedzki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 same plany byly by juz super....ale bez zestawu raczej ich nie dostane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Zacząłem budować tego mikrusa z planów Ale nie wersję latającą Zostanie sam szkielet nie pokryty jako ozdoba Podobają mi się takie modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Zostanie sam szkielet nie pokryty jako ozdoba Podobają mi się takie modele mi też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 [...]Zostanie sam szkielet nie pokryty jako ozdoba [...]Tak, trzeba przyznać że takie mikrusy wyglądają fajnie na półce a przy tym nie zabierają dużo miejsca. Powodzenia i byłoby super gdybyś wrzucał jakieś zdjęcia z budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalimbo56 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 jeżeli ma ktoś plany tego samolotu bardzo bym prosił o nie kamilb097@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 W pierwszym poście masz link do planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalimbo56 Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.