alchemique Posted November 5, 2006 Share Posted November 5, 2006 heja, taki maly problem mam... moja ladowarka - KOKOAM Lipo -502 cos ostatnio odmowila posluszenstwa:| problem dokladnie polega na tym ze kiedy podlacze do niej pakiecik - to po pewnym czasie zaczynaja migac wsystkie lamki kontrolne co jak na moj gust oznacza jakis blad. Dodam tylko ze ostatnio ladowalem ja z akkumulatora i wszystko bylo ok - teraz kiedy uzywam prostownika nie dziala. Inne pakiety dzialaja na prostowniku. Co moze sie dziac? Laduje ja na jakis 3A. Czy to wina pakietu? Nie sadze - jutro podlacze ten pakiet i ladowarke do akumulatora i to cos moze pomoze :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
de_szaa Posted November 5, 2006 Share Posted November 5, 2006 Moze dajesz zamaly prad na prostowniku, badz za male napiecie lub tez za duze:) Sprawdz na akumulatorze, wszystko jest mozliwe! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert_tata Posted November 5, 2006 Share Posted November 5, 2006 To na pewno wina złego zasilania. Pod obciążeniem nie mieści się w zakresie 11-15V, albo nie daje zalecanego prądu (prąd dostarczony powinien być 1,3x większy od prądu ładowania). Ponadto wiele zasilaczy sieciowych nie daje prądu wystarczająco wyprostowanego. Migające diodki mogą też wskazywać: - złe połączenie z pakietem - uszkodzony pakiet - pakiet przekraczający możliwości ładowarki (za dużo cel) Wszystko to (i więcej ) jest napisane w instrukcji: http://www.fmadirect.com/support_docs/item_1152.pdf PS Ładowarka bardzo fajna, miałem okazję oglądać (być może nawet Twój egzemplarz 8) ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 5, 2006 Share Posted November 5, 2006 Mialem identyczny problem. Zasilacz pod obciazeniem wytracal ok 1V i ladowarka juz wariowala. Drugim razem dalem za malo A z zasilacza, ladowalem wiekszym pradem i ladowarka tez wariowala. Wiec najlepiej zmien zasilacz lub zrob sobie z komutera Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted November 5, 2006 Share Posted November 5, 2006 sądze ż eprostownik jes tnajmniej odpowiednim źródłem zasilania tej jak i każdej innej łądowarki, ze względu na brak stabilizacji napięcia. Proponowął mym ładować z akumulatora, a akumulator ładowąc prostownikiem ale nie w momenci używania łądowarki. Najlepiej skołuj sobie zasilacz od kompa i będizesz miał spokój Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boogie Posted November 5, 2006 Share Posted November 5, 2006 Wpadnij do mnie w tygodniu to sprawdzimy calosc. Mam u siebie zasilacz stabilizowany 12,8 V bodajze i 8A. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemique Posted November 5, 2006 Author Share Posted November 5, 2006 chyba problem byl ztym prostownikiem, podlaczylem do aku samochodowego i jest ok - przynajniej na razie moze to dlatego ze 3 cele probowalem przez prostownik ladowac, wszczesniej przy jednej czy 2 nie bylo zadnych problemow... mam pytanie co do tego zasilacza komputerowego- o co chodzi - jesli mozecie to podeslijcie jakis link z opisem - domysalam sie ze chodzi o to zeby dawal 12V ? a ladaowarkka - hmm czy ja wiem czy jakas super ona jest... jak dla mnie nie bo trzeba wszysto manualnie zmieniac zmieniajac wtyki i nie ma wyswietlacza ale jakos czesto spotykam sie z opinia ze jest calkiem porzadna Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemique Posted November 16, 2006 Author Share Posted November 16, 2006 hmmm moglby ktos w koncu powiedziec jak zrobic ten zasilacz z zasilacza komputerowego ? Bylbym wdzieczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Motylasty Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Wejdź na Baterflajowyświat Tam jest opis i fotki w dziale WARSZTAT RC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karand Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Witam wszystkich forumowiczów! Najlepiej użyć do tego zasilacza ATX. Pod tym adresem http://www.zabawki-modele.pl/modelarstwo/sterowane_radiem_6377.htm#6377 znalazłem kiedyś bardzo dobrze opisaną całą przeróbkę. Ja sam, ponieważ nie mam na razie luźnego zasilacza komputerowego to w domu podłączam swoją ładowarkę pod molexa w pracującym komputerze. Dzięki temu mam dodatkowy monitoring napięcia zasilającego ładowarkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.