sera Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Mam taki problem że potrzebuje dodatkowy kanał............ :arrow: Znacie jakieś elektroniczne rozwiązania tego problemu? Może są jakies "elektroniczne gadzety "jak np mały serwo tester których jeszcze nie znam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Zwykle w zyro jest potencjometr regulacyjny. Jezeli masz podlaczony sygnal kontrolny - potencjometr nie dziala, jezeli nie - dziala potencjometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sera Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 A naprzykład zyroskop znany: HK401B przecież nie ma. Ma Tlko potencjometr na prędkość i wychylenie :roll: i co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Edit hk401b to klon futaby ktora ma Delay(opóźnienie) i limit czyli zakres wychylu serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Po rozebraniu serwo testera, płytka jest bardzo lekka wiec będąc upartym wystarczy zamienić wielki potencjometr na jakiś montażowy i będzie ok. chociaż nie wykluczam, że są bardziej dedykowane do tego urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sera Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Wypróbuje to rozwiązanie z serwo testerem.................... Zna ktoś jakieś inne rozwiązania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qugar_ Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Kup sobie żyro rcconcept ma możliwość ustawiania czułości z poziomu kompa, ale to droższe rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Delay to wlasnie czulosc zyra. Roznie to rozni ludzie nazywaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qugar_ Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Delay to wlasnie czulosc zyra. Roznie to rozni ludzie nazywaja.Delay to nie jest czułość żyra tylko opóźnienie z jakim żyro ma reagować na zachowanie ogona, gdy ustawimy za duże delay ogon zacznie uciekać po parę stopni jak za niskie to będzie rybkował używa się tej funkcji tylko przy wolnych analogowych serwach, przy cyfrowych ma być na zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Qugar_ - mowie po anglijskiemu raczej dobrze i wiem co delay znaczy. Jestem tez elektronikiem i wiem jak te uklady dzialaja. Japonczycy nazywaja to opoznienie inni nazywaja to czulosc jeszcze inni wzmocnienie. A caly cymes polega na tym by w ukladzie sprzezenia zwrotnego ustawic tak wzmocnienie w ukladzie by dobrze stabilizowal ogon helika ale jeszcze bez oscylacji tegoz ogona. Zwiekszysz wzmocnienie - ogon bedezie oscylowal, zmniejszysz - stabilizacja bedzie kiepska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qugar_ Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Ok, nie będę się kłucił może moje żyro było do :ass: ale u mnie jak się odłączyło kanał sterowania czułością to żyrko nie działało, a delay można sobie było kręcić do woli. Chyba że chińczycy montują potencjometr dla picu. ( Nie odbieraj tego jako Atak na Ciebie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Przeciez nikt sie tu nie kloci, chcemy czlowiekowi pomoc. Zyro powinno dzialac jak pisalem - jak ma sygnal sterujacy z odbiornika to mozesz zmieniac czulosc w locie. Jak nie masz - tylko na ziemi, srubokretem. Jezeli nie dzialalo w ogole bez sygnalu to po kwak ten potencjometr. Cos to nie gra. Moze i bylo trafione. Wszyski zyra jakie mam dzialaja w ten sposob, OK, niektore nie maja mozliwosci sterowania z odbiornika, ale odwrotnie? Sensu to nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sera Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Testowałem kręciłem na HK401B i doszedłem na takie same wnioski jak qugar_ zyro wariuje bez sygnału ..................... :? Jakie żyra posiadają to inne rozwiązanie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qugar_ Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Na pewno to DG 104-AL jakie jeszcze nie wiem zapytaj na EPheli to się dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Zwracam honor, 401 nigdy nie uzywalem, poczytalem, faktycznie potrzebuje sygnalu z odbiornika. Ale nie moze to byc zewnetrzny serwo tester. Wydaje mi sie (tu mozna tylko pozgadywac) ze impuls czulosci powinien byc synchroniczny z impulsem SK. Prostym rozwiazaniem byloby sklejenie uniwibratora (555 sie klania) wyzwalanego ujemnym zboczem impulsu kanalu 4 i strzelajacy impulsem 1-2ms, regulowanym trymerkiem, w wejscie czulosci 401. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Zwracam honor, 401 nigdy nie uzywalem, poczytalem, faktycznie potrzebuje sygnalu z odbiornika. Ale nie moze to byc zewnetrzny serwo tester. Wydaje mi sie (tu mozna tylko pozgadywac) ze impuls czulosci powinien byc synchroniczny z impulsem SK Hmm, ale przecież odbiorniki nie gwarantują synchronicznego podawania impulsów na poszczególnych kanałach, więc może byłoby jednak ok? Jak wiemy, niektóre dają je razem, inne kolejno, a jeszcze inne grupami. Tak czy siak po co wozić serwo tester, jak można zrobić prosty układzik na kosztującym 50gr 555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Odbiorniki PPM podaja impulsy tak jak przychodza, kolejno 1 do x. Inne - niektore podobnie, niektore razem, ale zawsze jest to w ramce ok 20ms, zadnego chaosu. Zewnetrzny uklad bez synchronizacji z reszta moze nie byc tym co trzeba. Zreszta - uniwibrator jest prostszy w budowie, tanszy i jest zsynchronizowany z reszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Odbiorniki PPM podaja impulsy tak jak przychodza, kolejno 1 do x. Inne - niektore podobnie, niektore razem, ale zawsze jest to w ramce ok 20ms, zadnego chaosu. Nie no, to jest jasna sprawa, że cyklicznie.. ale dla samego serwa czy żyra nie powinno mieć znaczenia które z kolei dostanie impuls bo przecież nie wie do którego kanału jest podpięte. Chodziło mi jedynie o to, że synchronizacja wydaje mi się zbędna choć jak mówisz ma swoje zalety ( prostota ), a sama w sobie pewnie nie zaszkodzi. edit: usunąłem masło maślane.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Ja sobie tylko gdybam. Nie wiem jak jest firmware napisany to i wole byc ostrozny. A nuz sa jakies zaleznosci. Nic nie kosztuje by byc z nimi w zgodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.