Locke Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Witam Czy ktoś kto posiada/posiadał ten nadajnik mógłby mi wytłumaczyć jak "poustawiać" inne kanały niż na drążkach ? Na nich jest 4, zostały jeszcze 3, tylko jak wpinam serwo w odbiornik to na żadnych przełączniku/potencjometrze nie chodzi. Mam co prawda instrukcję, ale niemiecką, translator tłumaczy tak że nic nie idzie się dowiedzieć, a sam niemieckiego w stopniu żeby coś zrozumieć nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Odpowiedz na twoj PM - niestety nie mam Cockpita MM. Mam wszystko od SX w gore. Ale - generalnie filozofia w nadajnikach Mpx jest taka ze jezeli nie powiesz mu co robic to nie robi nic. Moze byc ze kanaly powyzej 4 sa nieaktywne lub nie ustawiles wychylen. Moze pomoze ci angielska instrukcja - tu http://users.belgacom.net/TX2TX/manuals.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Dziękuje, ciężko mi to idzie, jak ktoś coś wie to proszę pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Sprawdz czy 3 dodatkowe kanaly sa podlaczone do gniazd E,F,G. Sprawdz czy zostaly skalibrowane - na wszelki wypadek skalibruj. Nie zaszkodzi. Wybierz pamiec modelu na ktoreym ci nie zalezy i zresetuj go (zmien typ modelu, to powoduje RESET). W tym momencie masz wszystkie kanaly ustawione na +-100%, 0 posrodku. Wszystkie kanaly powinny dzialac. Przy okazji - sadze ze uzywasz nie-Mpx serw - sygnal powinien byc ustawiony na UN lub UR (1.5ms, normalny lub rewers). Sprawdz czy serwa 5-7 sa ustawione na +-100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Możesz jeszcze na próbę włączyć mixer DIFF, na wyjściu 5-tym powinieneś dostać sygnał z drążka lotek. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Ok, popróbowałem zrobić tak jak piszecie, nie za bardzo chce działać. Pomijając to, że jedno pokrętło - zapewne 1 kanał i przełącznik od dual rate mam nie podłączone, pozostałe przełączniki nie działają tak jak powinny. Pierwszy od prawej - zero reakcji. Drugi od prawej, ma 3 położenia, dolne - nic, środkowe - nic, górne położenie przesuwa to co jest na kanale gazu maksymalnie w góre, po przełączeniu na środkowe przesuwa się na środek. Trzeci od prawej to do programowania. Pierwszy od lewej - 3 położenia, na żadnym zero reakcji. Zaznaczyłem to co nie jest podłączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Jezeli cos nie jest podlaczone dzialac nie ma prawa. Ten przelacznik ktory powiadasz ze jakos dziala - sadze ze to zabezpieczenie wajchy gazu. Otworz pudelko i napisz w ktore gniazda sa wetkniete poszczegolne pstryczki/potencjometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 1 od lewej - gniazdo oznaczone S2 2 od lewej - S1 3 od lewej to do programowiania -DG 1 od prawej - S3 2 i 3 od prawej - czyli przełącznik i potencjometr nie są podłączone z płytą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 To juz wiesz czemu 3 kanaly nie dzialaja. S1-Sx to gniazda przelacznikow. Bezposrednio serwa tym nie uruchomisz. Podlacz te 3 dzyndzle po lewej stronie (patrzac od gory) do zlacz E,F,G - kolejnosc dowolna, potem to przeczepisz tak by ci sie podobalo. I sadze ze to juz zadziala. Moze byc potrzebne ustawienie zakresu wychylen. Rowniez, po polaczeniu, skalibruj te 3 nowe elementy. Opis jak to zrobic w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Dziękuje. Kupie wtyczki, podłącze i dam znać czy działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 To juz wiesz czemu 3 kanaly nie dzialaja. S1-Sx to gniazda przelacznikow. Bezposrednio serwa tym nie uruchomisz. Podlacz te 3 dzyndzle po lewej stronie (patrzac od gory) do zlacz E,F,G - kolejnosc dowolna, potem to przeczepisz tak by ci sie podobalo. I sadze ze to juz zadziala. Moze byc potrzebne ustawienie zakresu wychylen. Rowniez, po polaczeniu, skalibruj te 3 nowe elementy. Opis jak to zrobic w instrukcji. Nie jestem pewien czy w MM można podłączyć bezpośrednio switche do wejść "analogowych". Wydaje mi się że jedyny switch który miałem podłączony w ten sposób (na zdjęciu skrajny prawy), wyposażony był w odpowiednie rezystory. Pozostałe switche niech zostaną podłączone tak jak są, tj. od lewej Combi switch/autorotacja (przeniosłem sobie tam gaszenie dla wygody), przełącznik Dual rate i przełącznik stoper/gaszenie (ten który sobie zamieniłem z combi sw). Kanały analogowe to ta zaznaczona na czerwono gałka (np. E), i do tego miałem jeszcze suwaczek na środku między drągami (np. F). Ostatni kanał sterowany miałem 3-pozycyjnym switchem (tym z prawej) - tak jak pisałem, z podłączonymi rezystorami (np. do G). Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Mikon - mozna. Tak Multiplex pisze i tak ludzie robia. A jak te pstryczki/pokretla sobie skonfigurujesz to juz twoja sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Podłączyłem wszystko, skalibrowałem i wszystko działa tak jak powinno. Dziękuje bardzo za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Baw sie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.