Skocz do zawartości

[P]plany cesna 182 depron

kulamario

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mianowicie nie mam pojęcia o skalowaniu i drukowaniu ale chciałem spróbować złożyć jakiś samolot najlepiej z depronu (cesna 182) lub jakiś podobny (bardzo prosty) o rozpiętości ok 100-120 cm

no i teraz moi mili prosił bym was o plany cesny 182 lub jakiegoś bardzo podobnego samolotu ale gotowe do wydruku w skali 1:1 podzielone na kartki A4 tak ze bym mógł sobie je posklejać i od razu wycinać elementy,posiadam takie silniki czy mogę je wykorzystac do tak lekkich modeli z depronu?myślę ze tak ale pewności nie mam

http://www.r2hobbies.com/eng/proddetail.php?prod=rcps81518_1

http://www.airlandseahobbies.com/product/rcps81518

plany proszę wysłać na cannabissekta@o2.pl

proszę o wasze sugestie co do tych silników i modelu

Opublikowano

Mam pytanko co do planów 182ki.

Są opisane grubości depronu, ale nigdzie nie mogę się dopatrzeć grubość poszczególnych części.

Na kadłubie pisze 2" czyli około 5 cm czyli ogółem 10 cm bo dwie części... A pozostałe elementy to 5mm?

Opublikowano

Jeśli pytasz o plany Cessny 185, której dałem link, to możesz spokojnie wykorzystać depron 5-6mm. Powinno być OK.

Niektóre części są ze sklejki oraz pamiętaj o wzmocnieniach natarcia skrzydeł (na planie są z węgla, ale listewki sosnowe też dadzą radę). Te dwa cale dotyczą elementów wyciętych ze styroduru o grubości 5cm.

Opublikowano

Dzięki serdeczne! Tak tak małe przejęzyczenia. 185.

Tak mi się widziało ze zdjęć, że gdzieś koło 5-6 mm. Będę się musiał do drukarni wybrać, żeby wycieli te dwa elementy 2" bo sam nie dam rady przyciąć tego raczej. Maskę silnika też pewnie od razu dam do wycięcia w drukarni, żeby było ładnie wycięte.

Co do skrzydeł to trzeba trzeba bo z tego co widzę jak z depronu 5mm (o ile się nie mylę) to się wygną raczej przy pierwszym lepszym powiewie.

Te paseczki 2-3mm

Dołączona grafika

To są te z przerywanych linii z bocznej części kadłuba?

Ze sklejki to tylko te elementy w ramce : I/8" Plywood Parts

Opublikowano

Jeśli ktoś chciałby plik wektorowy przygotowany do wycięcia na maszynie to proszę pisać podeślę

Opublikowano

Tommy - jeśli masz więcej pytań dotyczących budowy tego modelu, to radzę założyć osobny wątek w innym dziale. Tutaj w planach raczej trzymamy się poszukiwania/udostępniania planów.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja posiadam plany cessny 182 dość dokładne bez żadnego problemu można robić z depronu. Jak ktoś chętny to poproszę adresy mailowe i prześlę.

Opublikowano

Ja posiadam plany cessny 182 dość dokładne bez żadnego problemu można robić z depronu. Jak ktoś chętny to poproszę adresy mailowe i prześlę.

To ja poproszę sq2ajo@gmail.com

Opublikowano

Ja też poproszę: gadas_75@interia.pl

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.