Skocz do zawartości

Wicherek 10RC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od paru lat interesował mnie model wicherka 10, ponieważ w młodości zrobil go mój tata.

W grudniu 2006 znalazłem zestaw cięty laserem http://www.samolotyrc.pl/www/index.php?prod=37

No i zacząłem budowe.

Zdjęcie zrobione po 5 miesiącach pracy

79b13ec170002e20.jpg

WYPOSAŻENIE

serwa= 2xhs-55

regulator= http://rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=166_169&products_id=1605

silnik= http://rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=149_152&products_id=1597

akumulator= http://rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=137_147&products_id=973

11 lipca 2007 o 17 wybrałem się do modelarni z Wicherkiem,

żeby pokazać go instruktorowi.

O 18 poszedłem z intruktorem na lotnisko, żeby oblatać wicherka.

Wypuściłem go, a instruktor pilotował.

Instruktor dał pełen gaz wziął lewy zakręt i w tym momęcie wicherek przywalił w ziemię.

To zniego zostało.

ef9754ab02c7f0a7.jpg

25243e0e5c767aa4.jpg

bb581d6f8aaf7a92.jpg

0b1bc3162d64ebd4.jpg

3e04b3bf9e8f253f.jpg

A to sprawca całego zdarzenia

fd0dd4a9bf2a0b7f.jpg

Bowden od steru kierunku odczepił się od serwa i ster kierunku został bezradny.

Dlatego doszło do wypadku.

Opublikowano

No to na Zlot Wicherków raczej nie przyjedziesz ?Może za rok? :D

A tak na poważnie do tego zestawu wyciętych części dodaje sklep plan modelu czy trzeba mieć swój ?

Opublikowano
Instruktor dał pełen gaz wziął lewy zakręt i w tym momęcie wicherek przywalił w ziemię.

A czy ten instruktor umial w ogole latac?

Nie sprawdzil solidnosci bowdenow?

Opublikowano

Tak instruktor umie latać nawet dobrze, ale bowden to była moja wina nie zalałem go cianoakrylem tak jak to robiłem w innych modelach. :roll:

Opublikowano

Tak to jest jak się nie sprawdza przed oblotem czy wszystko działa :D też tak miałem na początku! :oops: ale to chyba z nerwów albo z podniecenia! ale naszczescie wszystko zakonczyło się dobrze!

Opublikowano

Witam Kylorc, nic się nie martw. Model jest do odreanimowania jeszcze nie takie miał będziesz wypadki!! Model po naprawie lata jeszcze lepiej. Ja w swoim Wicherku 25 miałem trzy sytuacje choć sprawdzam wszystko po trzy razy, najpierw siadło mi zasilanie (przyczyna odlutował sie kabel :roll: potem odkieiła się taśma 3M (zawias steru kierunku) a na finał obcieło mi bowden steru wysokości. Teraz wszystko jest pod kontrolą. Ładny modelik a na przyszłość płynie nauka, jeszcze kilka modeli wybudujesz i wszystko będzie grało, najgorszy jest oblot potem jakoś model lata. Sukcesów w modelarstwie życze.

Opublikowano

No pięknie, model jak nowy :D teraz tylko pooklejać, zamontować elektryke sprawdzić wszystko i w górę. Wicherek to dobry model do nauki latania tylko mu nie przeszkadzać a sam cię nauczy latać. Takie modele budowano w latach 50 i patrz do dziś są modne. :D:D Z profilem zadeklarowanym przez p. Schiera ten model pięknie lata.

Opublikowano

tak szybko:

Odpalam link z fotosika, prawym klikam na zdjęciu i w FF mam "Kopiuj adres obrazka" klikam to. PO czym w oknie edycji postu przycisk IMG i w oknie wciskam Ctrl+V i OK :D

Opublikowano

meteor, nie radź jak nie wiesz :D Nie wciskał URL tylko wklejał link do strony fotosika ze zdjęciem. zauważ że koniec linku ma *.html

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Widze że tyle wicherków zaczyna powstawać na forum. :D

Więc wziąłem się za swojego.

Robie mu kapitalny remont :twisted:

Zdjęcia wstawie później.

Opublikowano

A to obiecane fotki z remontu. 8)

Zabrałe sie za zrobienie lotek w skrzdłach.A to efekt.

eef4bec7786657a6.jpg

Tak wygląda statecznik poziomy po kraksie.

fe578629e5b74d32.jpg

92a2cf5521257c0c.jpg

A tu całośc w czasie remontu.]

f485ac37cfdba8c4.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.