Skocz do zawartości

WK 701 - zmiana mode

angorek-055

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem otóż zakupiłem helikopter Walkera 37 z aparaturą WK701 (prawdopodobnie ;D ), która działa w mode I a ja chcę zmienić na mode II. Problem w tym że nie wiem jak, i tu zwracam się z prośbą do was :wink: .

Oto fotki tej aparatury : (po kliknięciu otworzy się w dużej rozdzielczości ! )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Andrzej

Opublikowano

Jeżeli masz odbiornik z możliwością przepinania wtyczek, a tak jest wedle Googla, między kanałami to wystarczy, że przekręcisz blaszkę, która powoduje "tyrkotanie" (nie wiem jak to nazwać, na drugim zdjęciu jest na tym kawałku z ząbkami) i przykręcisz na lewy drążek (od wewnątrz po prawej), a z lewego drążka (przód tył) musisz zdemontować sprężynkę i zamontować ją na prawy drążek. Pisząc drążek chodzi oczywiście o część wewnętrzną, która zwykle jest w obudowie.

Wtedy jest tylko kwestią odpowiednie podpięcie regla do odbiornika.

Sory jeżeli coś jest nie zrozumiałe

Opublikowano

Wtedy jest tylko kwestią odpowiednie podpięcie regla do odbiornika

Tak, ale tylko w przypadku samolotów. Do heli jest potrzebne miksowanie kanałów. Gdy zamienię serwo z reglem (bo tak by wypadało zrobić) to model zamiast lecieć do przodu poleci w krzaki z włączonym silnikiem ;D :roll: Jak tak sobie siadłem i pomyślałem, to chyba trzeba prze lutować kabelki od potencjometru (?) z prawej do lewej i na odwrót. Ponieważ po zmianie tej blaszki i sprężynek żadne przepinanie serw i silnika nic nie da, przepinałem chyba ze 30 razy zawsze inaczej i nic. Problem w tym że nie wiem które kabelki trzeba prze lutować :evil: . są one podpięte do tych dwóch wtyczek na środku przy samym dole. Na logikę 3 pierwsze sąod jednego, dwa następne od drugiego a tu surprice :evil: . Po odcięciu 3 pierwszych (od góry) nie działał lewy poziomy. Więc połączyłem je z powrotem i rozłączyłem następne 3 i nie działał żaden...

Chyba opchnę ją za kilka dych na allegro i kupie Turnigy 9x.

Andrzej

Opublikowano

Faktycznie. Nie pomyślałem o tym. Mam chyba "zboczenie" do samolotów...

Musiałbym mieć tą apke, żebym mógł cokolwiek więcej poradzić.

A przylutowałeś kable tak jak były na 100%?

Opublikowano
Angorek-055 - glupoty waszmosc gadasz. Koder czyta to co ma na zlaczu "lotki" jako sygnal lotek. A co tam jest wetkniete to juz go to nie obchodzi. Moze to byc nawet zewnetrzny potencjometr.
Opublikowano

Mi chodziło o to że aparatura fizycznie jest w Mode 2, ale nadaje i tak w mode 1. Więc sama zmiana blaszki nic nie pomoże np. serwa lotek w heliku przy miksie CCPM są na wpinane w kanal 2, a kanał ten zmiksowany jest z 1ch (serwo tarczy) i 6ch (drugie serwo lotki). I problem w tym że nie mogę zmusić jej do działania w Mode 2. Jutro Foto drugiej płytki.

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Jezeli kabelki od drazkow sa wtykane w zlacza na plytce - pozamieniaj je tak by ci bylo wygodnie. I bedzie dzialac. Byc moze bedziesz musial je przedluzyc, ale to inna sprawa.

Jezeli sa przylutowane na sztywno - problem jest nieco wiekszy ale to sie tez da zrobic.

Opublikowano

Tak są przylutowane do dwóch wtyczek. Problem w tym że nie wiem które trzeba zamienić. Wpięte są na samym dole płytki są dwie koło siebie i jedna między nimi powyżej (zasilanie).

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Angorek - wyglada ze bez przlutowywania sie nie obejdzie. Jezeli sa 2 wtyki to znaczy ze sa one przywiazane do calych drazkow. A ty musisz zamienic SW z gazem. SK i lotki pozostaja bez zmian. Rozumiesz w czym rzecz?

Opublikowano

Decyzja podjęta, sprzedaję aparaturę . Pogadałem z kolegą i pobawiłem się jego Turnigy 9x , i postanowiłem zainwestować i mieć aparaturę na lata. Nie chcę kombinować, cudować bo znając moje szczęście w ogóle nie będzie działać :| :) Tą najprawdopodobniej sprzedam koledze lub na allegro.

Dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Potencjometry SW i gazu. Czyli, gdy otwarty nadajnik lezy z antena od ciebie, umieszczone "pionowo". Jezeli trymery sa elektryczne (oddzielne potencjometry suwakowe) to tez je trzeba przelutowac. Tak naprawde to wystarczy przelutowac kabelki od suwakow potencjometrow - srodkowe kabelki. Dol i gora powinny byc wspolne, sprawdz omomierzem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.