medium Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam niedawno miałem okazje po-urlopować troszkę..... kadrowa kazała wybrać zaległe urlopy z 2010..... na odchodnym dostałem od kolegów płytę niebieskiego styroduru 12cm gr- cobym się nie nudził i "coś sobie wydłubał z tego śmiecia" śmieć okazał się być troszkę poszarpany z wierzchu ale i tak udało się na nim zmieścić 2 modele - SE5a z tego wątku: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1386501 mig3 z tego http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1012551 z racji grubości płyty, po "poplasterkowaniu" wyszły po 3 zestawy - a że zgłosiło się 2 chętnych do spróbowania swoich sił w lataniu własnoręcznie zrobionymi modelami...... to dostali model został lekko powiększony do rozpiętości 800mm w planach jest sterowanie kierunkiem i wysokością, oraz wznios 10-12 stopni troszkę dziwi mnie proponowany silnik 1700kv - myślałem nad zastosowaniem czegoś w okolicach 1000kv ale to się jeszcze zobaczy w praktyce niestety nie mam zdjęć z początkowej fazy składania, a pozostałe zrobione są aparatem 2mpix ale tylko z komórki dodatkowo wprowadziłem 3 modyfikacje 1- sosnowe wzmocnienia w skrzydłach 2- sklejkowe wzmocnienia w miejscu mocowania podwozia 3- zmieniłem sposób mocowania serw żeby mieć lepsze dojście dla mocowania popychaczy jak najbliżej osi składamy skrzydełko i dodatkowe wzmocnienie przymiarka na szpilkach niestety przy okazji chciałem przetestować masę akrylową jako szpachle i nie doczytałem ile powinna schnąć.... efekt jest taki że po 12h schnięcia wyglądała na utwardzoną na stałe więc zacząłem malowanie- a po kolejnych 24h masa lekko się skurczyła i :ass: dodatkowo 1 warstwa farby mocno uwidacznia miejsca pociągnięte akrylem - co widać na łączeniu skrzydeł to co widać na fotkach waży ok 280gram zakładam ze RTF wyjdzie ok 500 aktualnie czekam na dostawę pręta 1,2mm i zakończenie przewijania dzwonka od ASW28 pelikana - i tu mały ot - zawsze mi coś w tym silniku nie pasowało - przy usuwaniu starego drutu okazało się że na ilość zwoi na poszczególnych zębach znacznie się rożni - od 8 do 12 zwoi wiązka 3x0,3mm, do nawijania zastosowałem 1x0,55mm i po 8 zwoi dziś mam zamiar go złożyć i przetestować mam jeszcze w zapasie emax CF2805...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Nie no... pogratulować modelu ze śmiecia. :rotfl: Co do silnika to lepiej żebyś wpakował emaxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.