oskar9595 Opublikowano 13 Marca 2011 Opublikowano 13 Marca 2011 Witam. Zdecydowałem się na budowę tego modelu dość późno, mam nadzieję, że nie za późno. Po długich rozmyślaniach na temat tego modelu - szybowiec, czy motoszybowiec, z lotkami, czy bez postanowiłem zbudować szybowiec bez lotek. Może jeszcze zmienię zdanie i wykonam motoszybowiec, ale o tym potem. W piątek przyszły do mnie materiały, tego samego dnia poszedłem wydrukować plany. Po przyjściu zacząłem robić statecznik poziomy. Jest on już gotowy, niestety zdjęć z jego budowy nie mam - zapomniałem. Gotowe mam już prawie połowę żeberek. Reszta jest na razie zgrubnie wycięta. Podłoga także jest wycięta- w czterech kawałkach. Jutro po szkole zrobię formę do lamelowania ze styropianu. Boki kadłuba wyszlifowane i gotowe. Czas na zdjęcia: Jutro mam zamiar dokończyć wycinanie żeberek, oraz zacząć lamelować i robić statecznik pionowy. Muszę jeszcze zamówić parę deseczek balsowych na natarcie, spływ, oraz dźwigary. Pozdrawiam Oskar
oskar9595 Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Opublikowano 16 Marca 2011 Niestety w poniedziałek i wtorek nie mogłem za wiele zrobić - zaciąłem się dość porządnie w palec. :rotfl: Podłogę włożyłem dzisiaj do formy, lameluję się teraz. Wyszlifowałem żeberka R4-R6 oraz R8-R9, na resztę w tym szybko biegnącym i nieubłaganie rozpędzonym świecie czasu nie starczyło. Wycięte są także listewki obudowujące rurkę węglową. Balsa 4 i 2mm, śruby plastikowe, oraz sklejka 3mm została dzisiaj wysłana ze sklepu kurierem, mam wielką nadzieję, że jutro trafi już w moje ręce. Aha, zapomniałbym, zrobiłem także maszynkę do wycinania listewek ( http://www.mt.com.pl/archiwum/mt_2_08_19.pdf )- bardzo proste, aczkolwiek przydatne narzędzie w "arsenale" modelarza ( a tak na marginesie, jak nazywa się kobieta modelarz? "modelarka"? :rotfl: ). Słów braknie mi powoli, lecz zdjęcia powinny trochę osłodzić moją relację konkursową. P.S. W niedzielę idę na rozmowę w sprawie otwarcia modelarni :jupi: Może się uda i "przywlokę" nowe osoby do naszego wąskiego grona napaleńców :ble: Pozdrawiam Oskar
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.