Artu Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Mam prośbę o określenie elementu czynnego anteny w odbiorniku Turnigy 9X Chodzi mi o to, który element anteny, musi być "wypuszczony" poza model. Czy jest to element oznaczony "B" czy "A+B" ? Bo rozumiem, że szary kabel, to jest kabel koncentryczny doprowadzający sygnał :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 A więc tak, antene najlepiej było by wystawić za "model" Ale może spokojnie siedzieć w środku ,pamietając daleko od węgla! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 A więc tak, antene najlepiej było by wystawić za "model" Ale może spokojnie siedzieć w środku ,pamietając daleko od węgla!Poraża mnie twoja wiedza na tematy w których się Wypowiadasz :lol2: Pytanie było o kreślenie "elementu czynnego" anteny, to znaczy która część jest promiennikiem, a nie o sposób montażu odbiornika w modelu. Może lepiej nic nie pisać, skoro nie posiada się wiedzy na prezentowane pytanie :crazy: Czytaj ze zrozumieniem. Tak dla potomnych: Rozciąłem koszulkę termokurczliwą. Okazało się, że "zgrubienie" to jest tulejka mosiężna, w którą z jednej strony wprowadzony jest przewód koncentryczny z odbiornika. Z drugiego końca wyprowadzony jest promiennik anteny o długości 30mm. Reasumując - elementem czynnym anteny, jest odcinek "B" na prezentowanym w pierwszym poście zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Kliknij sobie 'pomógł' i pozamiatane Jakie pytanie taka odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bfis Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Witam Mówiąc dokładnie, antena typu GP składa się z tego odcinka wystającego z oplotu ( 1/4 fali ) i tej wywiniętej "koszulki" oplotu w rurce tez o długości 1/4 fali . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.