jelcyn Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Od dłuższego czasu walczę z następującym zjawiskiem, którego dotyczy moje pytanie. Natychmiast po dodaniu gazu nawet na 15% mocy model skręca zgodnie z kierunkiem obrotów śmigła. Czy nie powinno być odwrotnie? Jestem już tak zamotany, że niewiem czy powiniennem przechylić silnik czy może skupić się na płatach lub sterach. Dodam że ten ES na wyłączonym silniku szybuje idealnie prosto. Napęd pchający, śmigło prawoobrotowe 6x4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 "skrzyw" silnik w stronę w która obraca model... czyli jak śmigło kreci sie w prawo, to daj wykłon delikatny w prawo, jak w lewo , to w lewo ,powinno pomóc Marku! i szykuj sie na zlot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcyn Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Chodzi mi głównie o to czy model z pchającym napędem powinien mieć tendencje do przechylania się w kierunku zgodnym z obrotami śmigła czy też w przeciwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Przeciwnym ! To jest moment reakcyjny i sposób napędu (pchający, ciągnący) nie ma w tym wypadku znaczenia. Jeśli model bez silnika leci prosto to skrzydła i stery zostaw tymczasem w spokoju. Sprawdź natomiast mocowanie silnika, czy się nie odkształca po "dodaniu gazu". - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcyn Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 ...w przeciwnym, właśnie tego się obawiałem. Więc brak mi pomysłów skąd bierze się występujące u mnie zjawisko. Sprawdziłem przed chwilą mocowanie silnika. Nie odkształca się przy max gazie i modelu trzymanym na stole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 No to coś jest "nie w osi".... Poszukaj lub w ostateczności podkładki pod silnik. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Zrób przegląd całego płatowca. Czasami przyczyny takich zachowań potrafią zaskakiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcyn Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Szukam dziś od rana. Wszystko jest dość zmęczone po całym sezonie. Skrzydła mają luz, powichrowane krawędzie spływu. Próbuje to poprawić i jakoś się nawet udaje. Do lotów wkładałem pod skrzydło podkładkę aby było równoległe ze statecznikiem poziomym oraz aby się nie ruszało w kadłubie. Zauważyłem w trakcie testów że gdy ustawie skrzydła w kadłubie tak że prawe bardziej wystaje niż lewe lub jego końcówka jest bardziej wysunięta do przodu niż końcówka lewego to efekt znika. Dodatkowo miałem wtedy silnik przechylony o kilka stopni w ten sposób że pchał model w lewo. Jeśli skrzydła przechyliłem odwrotnie to nawet niesymetrycznie montowany silnik nie pomagał. Na co jeszcze powiniennem zwrócić uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.