lekarz Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Mam samolot: http://www.freeair.cz/freeairen/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=86&category_id=31&option=com_virtuemart&Itemid=53&vmcchk=1&Itemid=53 Obecnie ma on zamontowany dużo za mocny silnik axi2814/12 ze śmigłem GWS EP-1047 10x 4,7 i po prostu nie chce latać. Tak duży silnik powoduje duży moment obrotowy przy starcie silne skręcanie podczas lotu. Ale nie to budzi moje obawy. Otóż mimo tak mocnego silnika i pakietu Lipol 3s maszyna ma problem ze wzniesieniem się. Dlatego chciałbym zastosować inny napęd. Myślałem nad zastosowaniem silnika EMAX BL2215/20 i śmigła 9x5 i nieco mniejszego pakietu (także 3s). Obecnie masa samolotu to 625g. W nowej konfiguracji będzie to 550g. Czy to ma szansę latać? Będę potrzebował pieniędzy na nowy napęd. Jeśli ktoś chciałby ode mnie odkupić wcześniej wspomniany silnik: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=38867 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Za ciężki model, za bardzo go obciążyłeś, ten Emax również może być za cięzki. Rekomendowany silnik to dzwonek załóż tam jakiś silnik tower pro za 35 zł i będzie dobrze, np 2408-21 i śmigło GWS 8×4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lekarz Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Ok. Zostaje mi regulator JETI 40A. Czy można go zastosować z takim silniczkiem 2408 czy raczej nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Jeżeli chodzi o pracę silnika to może być, tyle że znowu stracisz z 15 gramów na wadzę. Ten twój regulator waży 36 gramów a jakiś TP 20A waży 20 gramów. Przy małym modelu to już trochę znacząca masa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Przede wszystkim do tego modelu to tylko silnik wysokoobrotowy krecacy malym smiglem okolo 6" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.