Marcin.2k11 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Chcę wymienić pakiet zasilający w swojej aparaturze ze standardowego NiMH na pakiet LiPo 7.4V 10C. Może ktoś już coś takiego robił? lub może coś doradzić? Lub możecie polecić jakiś konkretny pakiet. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i porady.
hubert_tata Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ja tak mam od kilku lat - pakiet mocowany na rzep do płytki - pojemność podam później, ale to raczej stary typ lipola, więc teraz wejdzie pewnie zupełnie inny. Ładowanie lipola bezpośrednio - trzeba co prawda otwierać obudowę.
Geralt Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Marcinie bardzo proste: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6494 Ja ładuję nie wyciągając z pulpitu, zrobiłem sobie kabel do gniazda w nadajniku. Z drugiej strony jak popatrzeć jak rzadko teraz ładuję to to już nie ma znaczenia :rotfl:
Leszek_K Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Tak trzymac, 2xLipo 2200mAh i nie pamietam kiedy ostanio ladowalem. Fakt, z modulem 2.4 a to daje jeszcze lepsze wyniki.
Geralt Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Tak trzymac, 2xLipo 2200mAh i nie pamietam kiedy ostanio ladowalem. Fakt, z modulem 2.4 a to daje jeszcze lepsze wyniki. Dokładnie Leszku już mam nawet taki moduł na oku :idea:
instruktor Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Jeżeli mnie pamiec nie myli to Pawle masz Mpx-a to mogę z czystym sumieniem polecić Ci moduł Jeti .Mam go w swojej Re9 i dodatkowo Jeti box minii juz się nie zamienię na 35 MHz.Choć czasami muszę przekładać moduły do nauki latania na kabelku uczeń -instruktor
Geralt Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Myślałem o Jeti, ale ta cena jest dużo wyższa od FrySky, który ma podobne, a nawet większe możliwości.
Leszek_K Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 FrSky nie ma wiekszych mozliwosci od Jeti - to tak gwoli scislosci, Jeti to zupelnie inny swiat. To jakby porownywac Royal Evo z Optikiem. Odbiorniki Jeti moga wiecej niz wiekszosc nadajnikow. Ale - FrSky to dobra jakosc i bardzo dobra cena.
Marcin.2k11 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Mam już na oku pakiet 3E Model 2200mAh, zamocuję rzepem i po sprawie. Dzięki za pomoc.
Leszek_K Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 3E nie jest to aby 3 cele? Potrzebujesz 2.
Geralt Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 3E nie jest to aby 3 cele? Potrzebujesz 2. Leszku 3E to firma jak Dualsky czy Kokam.
Geralt Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Trochę temat koledze zaśmieciłem, a Leszek mnie trochę zmroził więc dalsza dyskusja w temacie 2.4GHz jest tutaj.
Leszek_K Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Jeti Cie zamrozilem? Przepraszam, mam nadzieje zimne piwo pomoze ;D
Grzegorz Opublikowano 27 Maja 2011 Opublikowano 27 Maja 2011 Odgrzeję temat. "Spuchłem" pakiet LiPo 1750mAh. Czy można go wykorzystać do zasilania nadajnika, czy to zbyt duże ryzyko?
Marcin83 Opublikowano 27 Maja 2011 Opublikowano 27 Maja 2011 Grzegorz to zależy jak on dużo spuchł. Ale wg mnie to tylko utylizacja takiego pakietu!!! Nie ma co ryzykować, i szkoda nadajnika.
Geralt Opublikowano 27 Maja 2011 Opublikowano 27 Maja 2011 Odgrzeję temat. "Spuchłem" pakiet LiPo 1750mAh. Czy można go wykorzystać do zasilania nadajnika, czy to zbyt duże ryzyko? Pojemność nie ma znaczenia tylko napięcie, ilość cel.
zzradek Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Sprawdź najpierw, czy ten pakiet się zmieści na szerokość. Trzeba go tam sprytnie zamocować, żeby nie opierał się o złączkę zasilania, bo jak ją uszkodzi to... będzie bęc :ass: Piszę z własnego doświadczenia. A co do spuchnięcia: niech poleży z miesiąc w szufladzie naładowany. Potem sprawdź napięcie na celach. Jak się sam nie rozładowuje, to jeszcze pożyje.
Tomek Opublikowano 31 Maja 2011 Opublikowano 31 Maja 2011 Używałem takiego pakietu 2 lata. Przy poborze prądu 2 A nie ma z nim problemu ,przy 22 A pakiet pada i było ble. Tylko że mój był lekko spuchnięty i taki jest cały czas. A i ładowanie już nie 2 C tylko 0,8 A przy pakiecie 2700mA. Przecież pakiet ładowarką sprawdzić i zrobić mu kilka cykli to nie problem.... Tylko przy dzisiejszej cenie lipoli naprawdę jest sens walczyć z pakietem ???
Grzegorz Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zawalczyłem Przerobiłem na 2S (bo się hipopotam w nadajniku nie mieścił), podłączyłem i przetestowałem, a zutylizowałem stary pakiet NiCd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.