Skocz do zawartości

Zasilanie Multiplexa Royal Evo9 LiPolem

Marcin.2k11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę wymienić pakiet zasilający w swojej aparaturze ze standardowego NiMH na pakiet LiPo 7.4V 10C. Może ktoś już coś takiego robił? lub może coś doradzić? Lub możecie polecić jakiś konkretny pakiet. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i porady.

Opublikowano

Ja tak mam od kilku lat - pakiet mocowany na rzep do płytki - pojemność podam później, ale to raczej stary typ lipola, więc teraz wejdzie pewnie zupełnie inny.

Ładowanie lipola bezpośrednio - trzeba co prawda otwierać obudowę.

Opublikowano

Tak trzymac, 2xLipo 2200mAh i nie pamietam kiedy ostanio ladowalem. Fakt, z modulem 2.4 a to daje jeszcze lepsze wyniki.

Dokładnie Leszku już mam nawet taki moduł na oku :idea:

Opublikowano

Jeżeli mnie pamiec nie myli to Pawle masz Mpx-a to mogę z czystym sumieniem polecić Ci moduł Jeti .Mam go w swojej Re9 i dodatkowo Jeti box minii juz się nie zamienię na 35 MHz.Choć czasami muszę przekładać moduły do nauki latania na kabelku uczeń -instruktor

Opublikowano

FrSky nie ma wiekszych mozliwosci od Jeti - to tak gwoli scislosci, Jeti to zupelnie inny swiat. To jakby porownywac Royal Evo z Optikiem. Odbiorniki Jeti moga wiecej niz wiekszosc nadajnikow. Ale - FrSky to dobra jakosc i bardzo dobra cena.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odgrzeję temat.

"Spuchłem" pakiet LiPo 1750mAh. Czy można go wykorzystać do zasilania nadajnika, czy to zbyt duże ryzyko?

Opublikowano

Grzegorz to zależy jak on dużo spuchł. Ale wg mnie to tylko utylizacja takiego pakietu!!! Nie ma co ryzykować, i szkoda nadajnika.

Opublikowano

Odgrzeję temat.

"Spuchłem" pakiet LiPo 1750mAh. Czy można go wykorzystać do zasilania nadajnika, czy to zbyt duże ryzyko?

Pojemność nie ma znaczenia tylko napięcie, ilość cel.

Opublikowano

Sprawdź najpierw, czy ten pakiet się zmieści na szerokość. Trzeba go tam sprytnie zamocować, żeby nie opierał się o złączkę zasilania, bo jak ją uszkodzi to... będzie bęc :ass:

Piszę z własnego doświadczenia.

A co do spuchnięcia: niech poleży z miesiąc w szufladzie naładowany. Potem sprawdź napięcie na celach. Jak się sam nie rozładowuje, to jeszcze pożyje.

Opublikowano

Używałem takiego pakietu 2 lata.

Przy poborze prądu 2 A nie ma z nim problemu ,przy 22 A pakiet pada i było ble.

Tylko że mój był lekko spuchnięty i taki jest cały czas. A i ładowanie już nie 2 C tylko 0,8 A przy pakiecie 2700mA.

Przecież pakiet ładowarką sprawdzić i zrobić mu kilka cykli to nie problem....

Tylko przy dzisiejszej cenie lipoli naprawdę jest sens walczyć z pakietem ???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zawalczyłem :D

Przerobiłem na 2S (bo się hipopotam w nadajniku nie mieścił), podłączyłem i przetestowałem, a zutylizowałem stary pakiet NiCd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.