modelpiotrek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam serdecznie!!!! Mam mały problem mianowicie mam stary pakiet jeszcze z Futaby F-14 do odbiornika sa to 5X 750mAh Sanyo AA latałem na tym pakiecie modelem Diamant no limit,Capem itd teraz przyszedł czas na nową aparaturę MX-12 nowy odbiornik Hitec Electron no i myślę zamówić w Batimexie nowy pakiet do tego tak myślałem zamówić 4X1400mAh Kany AA lub 5X 1400mAh AA Kany i tu mój problem o ile w odbiorniku futaby jakoś nawet nie myślałem że napięcie 6V może mi spalić odbiornik o tyle juz przy nowym odbiorniku mam pewne obawy Kolega akrobata kiedys mi taki pakiet do Diamanta doradził bo szybciej działają serwa i był ok ale teraz kolegi juz nie ma i mam problem:) doradzcie coś? nie bedzie za mocny ten pakiet 5X1400mAh do tego odbiornika? pozdrawiam Piotrek Szymański Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Hitec - Electron 6FM 35MHz Odbiornik 6 kanałowy FM na 35MHz, podwójna przemiana. Napięcie pracy : 4,8 - 6 V Czyli na 5 celach powinien działać. Teraz musisz jeszcze mieć serwa na 6V. Większe napięcie przekłada się na ich szybsze ruchy. Ale nie ma czegoś takiego jak "za mocny" pakiet Jak napięcie ma we właściwym zakresie, to od pojemności pakietu zależeć będzie tylko czas pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 MiQ27 , ale 5 naładowanych na full cel może osiągnąć 7,5v (1,5v/1 cela).Wtedy może być już za dużo dla odbiornika.Może jakiś BEC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Z większością odbiorników nie ma problemu, ale kiedyś sprzedawałem takie mikroodbiorniki Blue Arrow. One miały w instrukcji konkretnie napięcie zasilania 5V. Sam tego nigdy nie sprawdziłem, bo to typowy odbiornik do mikromodelu elektrycznego (zasilanie z BEC regulatora), ale miałem reklamacje, że przy 5 celach Nixx "się psuły". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Dzięki za odpowiedzi ale dalej nie wiem co robić czy bezpieczniej kupic 4x1400 czy może jednak spokojnie zainwestować w 5X 1400 bo nic się nie stanie?? Z wypowiedzi Sławka wynika że nie jest tak różowo że jedno ogniwo może naładowane mieć nawet powyżej 1,4V pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Chyba będzie bezpieczniej zastosować pakiet 4 cele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 5 naładowanych na full cel może osiągnąć 7,5v Racja, zasugerowałem się że 4.8-6 to prawie jak 4-5 cel, ale 4 x 1.5V to już jest 6V. Z tym, że napięcie na Nixx dość szybko spada gdzieś do 1.3-1.25V. Myślę, że jeśli producent podaje zakres do 6V to na 5 celach powinno działać. Ale rzeczywiście pewności nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 hej ale napięcie znamionowe celi to 1,2V, każde urządzenie jest podawane na napięcie znamionowe, podobnie w sicie nn niby jest 400/230 ale na jałowo trafo ustawia sie na 240-243V. Odbiornik i tak ma swój bec w środku więc mu nie przeszkadza. Druga sprawa jeśli stosuje się odbiorniki jako standard zasilania 4,8-6V i pakiety standardowe 4 lub 5 cel to niby czemu jedno miało by z drugim nie pasować ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 hej Czyli dajecie mi gwarancję że jak podepnę mojego Electrona pod pakiet 5 cel to nie zobacze dymku z niego ?? juz jednego Rexa spaliłem nie z mojej winy ale spaliłem i nie stac mnie na kupowanie drugiego odbiornika wolę kasę przeznaczyc na coś nowego Wiecie muszę mieć jakąś pewność poprostu niechciałbym się zdziwić pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuz Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 ja kupiłem coś takiego http://helishop.pl/index.php?a=opis&k=56&kt=&id=1030 i mam problem z głowy starcza mi na dość długo 7 lotów spokojnie każdy lot po 15 minut . w heli serwa chodzą non stop i spore obciążenia i jak do tej pory nie myślę podczas lotu o zasilaniu , raz zainwestować i nie cudować jakieś BECe , to tylko dodatkowy urządzenie które może zawieść w powietrzu . solidny pakiet i po bólu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Markuz trochę duży ten pakiet naprawdę solidny ale jest to jakaś alternartywa Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Czyli dajecie mi gwarancję że jak podepnę mojego Electrona pod pakiet 5 cel to nie zobacze dymku z niego ?? Gwarancje daje Ci producent. Wystarczy dokładnie poczytać co jest napisane w ulotkach i instrukcjach dołączanych do sprzętu Hiteca. Z małym wyjatkiem (serwa HS 55 i coś podobnego) wszystkie odbiorniki i serwa Hiteca pracują do 6V, przy czym wyraźnie jest napisane, że chodzi o pakiety 5xNixxx. Możesz więc śmiało ten odbiornik podłączyc do 5 cel, nawet świeżo po ładowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 na zbocze mam pakiet, 4 x gp 3700 latania, do boluuuuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc!!! juz zamówiłem pakiet i myslę że nie bedę żałował Marku jesli czytałeś wczesniejsze odpowiedzi napewno zauważyłeś że Sławek pisał że jedno ogniwo Kan po naladowaniu ma powyżej 1,2V a nawet około 1,5V co daje nam na 5 ogniw 7,5V stąd moje obawy o odbiornik (w ktorym producent w ulotce podaje zakres do 6V) pozdrawiam wszystkich Piotr Szymański Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.