madmax Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam Po skończeniu kadłuba szybowca jestem przed etapem wykonania skrzydeł. Pojawił się problem z doborem bagnetów. Przekopałem sporo stron - ale jedynie powstał tylko mętlik w głowie. Oto szczegóły: 1. Kadłub z laminatu długość 950 mm, 2. Usterzenie motylkowe ażurowane z balsy 4mm kryte japonką i malowane, 3. Rozpiętość płatów 2000 mm, 3. Ggiazdo mocowania płatów - 4 śruby M5, 4. Model do starów z holu gumowego do lotów w termice ( :lol2: kurcze, ale mam marzenia - chyba prędzej będę nim polował krety ). Posiadam już rdzenie ze styroduru o następujących parametrach: 1. Profil SD7048, 2. Cięciwa przy kadłubie: 180 mm, 3. Cięciwa na końcu płata: 120 mm, 4. Długość połówki płata: 1000 mm, 5. Dźwigar w górnej części: 6mm x 3mm, 6. Grubość poszycia: 0,7 fornir topolowy 9 ( całosć kryta folią Oracover ). Mysłałem o następującym wykonaniu bagnetów ( poniższe rurki i pręty mam, więc chciałby je wykorzystać - jeżeli oczywiście się da): 1. Pochwa bagnetu głównego: rurka z mosiądzu 7mm/6mm długość 20 cm dla każdego płata. Mocowana na trzech żebrach ( pełne na zewnątrz płata + 2 półżebra wklejone w rdzeń ). Żebra są w odstępie co 10 cm. Pochwa wklejona będzie pod kątem w celu zapewnienia odpowiednego wzniosu płatów. 2. Pochwa bagnetu głównego: rurka z mosiądzu 6mm/4mm długość 10 cm dla każdego płata. Mocowana na dwóch żebrach ( pełne na zewnątrz płata + 1 półżebro wklejone w rdzeń ). Żebra są w odstępie co 10 cm. Pochwa wklejnoa będzie pod kątem w celu zapewnienia odpowiednego wzniosu płatów. Bagnet główny: rurka z mosiądzu 6mm/4mm o długości 40 cm ( zbrojona ewentualnie dodatkowym prętem stalowym fi 4mm o długości 40 cm ). Bagnet pozycjonujący : pręt stalowy fi 4mm o długości 20 cm. Przewidywana waga całego pomysłu - 120 gram. Czy w tym przypadku nie przedobrzyłem :crazy: ( z masą i obciążeniami ) , czy też odwrotnie - będzie to konstrukcja bardzo licha i potrzeba czegoś mocniejszego ? Doradźcie coś początkującemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.