mihuu Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Witam. Jestem nowym fanem helikow R/C i od paru dni posiadaczem Lamy V3 :-) Chcialbym prosic osoby, ktore maja lamke dobrze wyregulowana "wiszaca w miejscu", aby przedstawily mi w sposob graficzny jak maja wyregulowane gain, proportional i trymery na aparaturze... Propbuje sam to ustawic niestety moja lamka nie chce sie podporzakowac, wiec prosze o pomoc :-) Co do moich ustawien: - na aparaturze wszystkie suwaczki mam na srodku - co do helika, to ustawienia prezentuje ponizszy obrazek... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
km_pl Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Witam, Po wyjęciu modelu z pudełka, musiałem tylko lekko zwiększyć wzmocnienie żyroskopu (gain) i zmniejszyć 'proportional'. Teraz mam następujące ustawienia: Trymery mam niemal na zero, tylko trymer gazu mam w górnym maksimum aby zmniejszyć 'martwy' zakres ruchu drążka. Propbuje sam to ustawic niestety moja lamka nie chce sie podporzakowac, wiec prosze o pomoc :-) Pamiętaj aby zmiany ustawień przeprowadzać przy odłączonym zasilaniu modelu (wbrew temu co jest w instrukcji). Ja początkowo nie odłączałem akumulatora i dziwiłem się, że regulacja nie przynosi żadnych efektów. Rzuć jeszcze okiem np. na ten link o regulacji modulu 4w1: http://epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4879 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihuu Posted August 7, 2007 Author Share Posted August 7, 2007 Wielkie dzieki :-) mam nadzieje ze u mnie te ustawienia tez beda dobrze dzialac :-) Pozdro PS: praktykuje ktos moze zaklejanie srubek np od oringows itp? np kropelka...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Widzę, że ustawienia gain i proportional są raczej indywidualne. U mnie (mniej więcej) gain 90%, prop 45%. Widziałem inny egzemplarz, latający bardzo stabilnie z gain na minimum. Ja w swoim nie mogę się pozbyć bicia górnego wirnika. Będę musiał wyjąć wał z górnym wirnikiem i wyważyć go. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihuu Posted August 8, 2007 Author Share Posted August 8, 2007 Widzę, że ustawienia gain i proportional są raczej indywidualne. U mnie (mniej więcej) gain 90%, prop 45%. A trymety na apce kolega w jakiej ma pozycji...? Tez w central? Dziwne, bo ja myslalem, ze wszystkie lamy sa identyczne i wszystkie na identycznych ustawieniach beda tak samo lataly... A tu widze, ze kazdy ma inaczej... :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Trymery mniej-więcej na środku. Niemniej za dokładną regulację będę się brał po wyważeniu i wytorowaniu rotorów. Myślę, że to wprowadzi zmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.