SlashTheOne Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Witam! Jestem posiadaczem f4u corsair z "Chińskiego" zestawu zakupionego na allegro. Właściwie to samolocikiem udawało mi się latać ( start z ziemi - londowanie itp itd). Moje pytanie brzmi.: Czy możliwym jest przełożenie "bebechów z owego "chinola" do modelu z Balsy z firmy GUILLOWS ( dodam że kilka modeli z balsy kiedyś złożyłem lecz z braku funduszy nigdy nie były one RC ) Zdaję sobię sprawę, że ta chińszczyzna to nic rewelacyjnego, ale aktualnie musi mi wystarczyć. Jedyna parametry techniczne jakie znalazłem o 4fu to.: Dane techniczne: - Rozpiętość: 940 mm - Długość: 750 mm - Zasięg około 300 m, - Waga modelu gotowego do lotu: 400g (na kołach) - Silnik: szczotkowy 370 z przekładnią - Śmigło: 10x8 dwu łopatowe - Akumulator: Ni-Mh 9,6V poj 650 mAh, czas ładowania 2,5 h. - Aparatura: 4-kanałowa proporcjonalna a dane techniczne GUILLOWS mówią tylko o.: Wymiary: Rozpiętość : 419 mm, Skala : 1:32 Oznaczenie producenta : 501 Nic o wadze modeli... Domyślam się, że do poprawnego - a przynajmniej zdatnego - działania tego eksperymentu może okazać się inny silnik. Jeśli któryś z doświadczonych modelarzy mógłby mi podpowiedzieć jak ugryźć ten temat to będę bardzo wdzięczny!
hubert_tata Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zrobienie Guillowsa serii 500 w RC to trudne zadanie, ale wykonalne - myślę, że absolutne max wagi gotowy do lotu to 100g. Zważ swoje wyposażenie, które posiadasz i będziesz miał odpowiedź, czy mozna je zastosować. PS Koniecznie podaj tu wynik ważenia (suma: silnik, odbiornik, serwa, pakiet, przekładnia, przewody, smigło...)
SlashTheOne Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2011 postaram się zważyć te "bebechy" jeszcze przed weekendem. Niestety mam wrażenie, że ten osprzęt może ważyć więcej. No nic wtedy będę poszukiwał lżejszej alternatywy. Ps.Dziękuję za podpowiedź!
GiulioN Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Gdzieś znalazłem, że model oklejony, pomalowany itp. w wersji na gumę waży 41,9g
SlashTheOne Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2011 ze wstępnych wyliczeń wagowych sprzętu jaki posiadam wychodzi mi 111g ;/ czyli zdecydowanie za dużo :| muszę poszukać lżejszego pakietu ( aktualny ok. 50g ) ale myślę że uda mi się znaleźć coś o wadze 30g.. co i tak niestety nie zmienia faktu, że będzie to za dużo... hmmm opiszę czego chcę użyć.: Regulator MAG 8 ESC 12 A(9g), silnik AX 1806N 2100kv micro (19g), pakiet TURNIGY 7.4 V 800mAh 20C ( 50g ) - 400mAh waży 31g - serva ze wspomnianego chinola mają po ok 9g ( chcę wstawić 2 - lotki i ster wysokości...) i odbiornik również z chińczyka ;-) - jeszcze nie ważony.. ale może jeśli ściągnę obudowę około 15g powinien ważyć. Jest szansa że to poleci?
hubert_tata Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Myślę, że nadal za ciężko. Popatrz na te modele http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6321&highlight=minizero Z tym, że mają 540mm rozpiętości, a Twój 420mm :?
SlashTheOne Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2011 hmm dlatego zastanawiam się nad zmiana koncepcji i zakupem modelu guillows z serii 400... ;/ co o Tym Myślisz? większe szanse "uskrzydlenia" ?
hubert_tata Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 To już lepszy pomysł, jak sprawdziłem mają wtedy ponad 63cm rozpiętości i to łatwiej da się ulotnić. Jednak na początek lepszy jest większy model - oczywiście bez przesady
SlashTheOne Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2011 myślę, że tak właśnie zrobię, silniczek ma ciąg ok ~ 330g więc i tego ciut większego powinien pociągnąć ;-) Postęp z budowy udokumentuję zdjęciami i opiszę na forum. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi