hajdas Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 witam, wraz ze znajomym zabieramy sie za krecenie filmu rowerowego i poszukujemy wzglednie taniego helikoptera do ktorego bedziemy mogli podczepic aparat/mniejsza kamere (czy to jest wgl mozliwe przy tanich sprzetach) chcielibysmy aby mial on jakis znosny zasieg bo jak patrzylem ze niektore maja 15 m to troche malo jest no i czas lotu jak wyczytalem przy jednym modelu 15 min ladowania i 15 min lotu to troszke malo, cena jaka moglibysmy uzbierac to jakies 200 zl za sprzet ktory mozna po prostu odpalic i leciec, chodzi o cos prostego w obsludze. Prosilbym najlepiej do linki z allegro lub sklepow poniewaz kompletnie sie nie znam na tym oczywiscie sprzet moze byc uzywany ale 100 proc sprawny tutaj film gdzier takie ujecia zastosowano o jakie nam chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 witam, wraz ze znajomym zabieramy sie za krecenie filmu rowerowego i poszukujemy wzglednie taniego helikoptera do ktorego bedziemy mogli podczepic aparat/mniejsza kamere (czy to jest wgl mozliwe przy tanich sprzetach) chcielibysmy aby mial on jakis znosny zasieg bo jak patrzylem ze niektore maja 15 m to troche malo jest no i czas lotu jak wyczytalem przy jednym modelu 15 min ladowania i 15 min lotu to troszke malo, cena jaka moglibysmy uzbierac to jakies 200 zl za sprzet ktory mozna po prostu odpalic i leciec, chodzi o cos prostego w obsludze. Prosilbym najlepiej do linki z allegro lub sklepow poniewaz kompletnie sie nie znam na tym oczywiscie sprzet moze byc uzywany ale 100 proc sprawny tutaj film gdzier takie ujecia zastosowano o jakie nam chodzi http://www.vimeo.com/22062889 Takich rzeczy nie ma. Jeśli nie macie o tym pojęcia to nawet nie będziecie umieć tym latać. A za 200 zł nawet bardzo kiepskiego modelu się nie kupi.... Przeciętny śmigłowiec to koszt ok. 800 zł i to bez elektroniki do sterowania nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Do tego najlepszy jest hexa/oktokopter (Kefir - Twoja branża ). Za 200zł to możecie kupić 2 albo 1 dobry silnik a potrzeba 6 w przypadku hexa i 8 w przypadku okto. Nie wspominając już o całych modułach. Może taniej by było zlecenie komuś nagrania takiego filmu, komuś kto posiada jakiegoś koptera? Jeśli byś chciał coś podobnego kupić to ostatnio widziałem ogłoszenie: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=39738 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Za tyle to mogą wynająć podnośnik... na godzinę lubię takie tematy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Chodziło mi oczywiście, że taniej wynajęcie niż złożenie koptera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volt100 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Może z filmikami z lotów ptaka dopiero zaczynam, ale takimi zwykłymi video + montażem bawię się w wolnym czasie, więc po pierwsze to tutaj zastosowano wysokiej jakości kamery, które nie ważą 20g (jak kamerka brelok) tylko przynajmniej 500g, a patrząc realistycznie to koło 1-1,5kg... po drugie aby uzyskać taki efekt jak na filmie potrzeba naprawdę profesjonalnego montażu, zgrania z muzyką, obeznaniem w efektach i przede wszystkim masę pracy przy montowaniu, klejeniu, przerabianiu, zwalnianiu, itd... póki co ja (raczej dla zabawy) posiadam zabaweczkę 3 kanałową za 170zł + kamerkę brelok za 50zł i jakieś tam filmiki kręcę... właściwie to ćwiczę, bo żadnego jeszcze nie publikowałem. Wracając do helika, jakości, kamer, wagi: do zdjęć z filmu na 100% nie jest wykorzystany zwykły heli, a raczej profesjonalny quadu, okto czy jeszcze jakiś inny copter (tutaj się mało znam ;d), kamera wysoko-jakościowa, oczywiście HD (może być aparat lustrzanka, bo raczej nie sądzę, że kamera filmowa, bo te ważą z reguły ponad 2kg), no i ten ładny montażyk ;d Ja powiem tak, jeśli to ma być tylko zabawa w latanie to kupcie jak ja jakąś zabawkę, jeśli chcecie latać to proponuję na start np. Lamę, albo raczej pod kamerkę Big Lamę + wspomniana kamera brelok. W 2 stówach będzie się ciężko zmieścić (w przypadku Lam marne szanse), natomiast jak mówiłem na rekreacyjne ujęcia z wysokości do 50-80m i zasięgu do 150m polecam zabawkę Black Hawk lub Volitation (jakoś tak), ja korzystam: Black Hawk: http://allegro.pl/helikopter-black-hawk-aluminium-diody-gyro-nowosc-i1571333418.html Kamera: http://allegro.pl/mini-kamera-dyktafon-brelok-720x480-usb-30fp-24h-i1575148862.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 tylko przynajmniej 500g, a patrząc realistycznie to koło 1-1,5kg... http://camonboard.pl/index.php/gopro-hd-helmet-hero.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volt100 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 No dobra, rzeczywiście tam było GoPro, co nie zmienia faktu, że w 200zł się nie zmieszczą ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Jeżeli chcesz filmować z powietrza konkretny obiekt to: A: Musisz mieć stabilną konstrukcję, która utrzyma sprzęt w miejscu. B: Musisz móc nakierować kamerę na obiekt, niezależnie od pozycji platformy. C: Widzieć co filmujesz. Wykonanie filmu z nakręconych kawałków to już inny temat. A: Platforma musi być stabilna, utrzymywać pozycję i nie poddawać się warunkom atmosferycznym. Musi też unieść masę własną + ładunek. Zabawka, mały model itd - tych założeń po prostu nie spełniają. B: Musisz móc sterować kamerą i utrzymywać jej pozycję. To oznacza dodatkowy tor radiowy, stabilizację np. żyroskopową itd. To nie będą tanie rozwiązania. W przypadku modelu z kamerką mocowaną na stałe - Każda zmiana położenia kamery wpływa na model i odwrotnie. C: Rzeczywisty podgląd video (FPV). Bez tego - skąd wiesz czy filmujesz dom, drzewo czy puste niebo? Tu niestety Utopia ma rację. Za 200zł podnośnik koszowy, w nim kamerzysta ze statywem. Można filmować stabilnie, zmieniać pozycję i śledzić filmowany obiekt. Taniej po prostu się nie da. Można wynająć kogoś z odpowiednim sprzętem - ale to kosztuje. Trzeba zapłacić za czas, za transport, za amortyzację sprzętu. Za 200zł będzie ciężko kogoś wynająć. Po prostu kręcenie filmów z lotu ptaka to nie jest tania impreza. Wystarczy dodać że profesjonalne systemy tego typu kosztują tyle, co dobry samochód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volt100 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Tak, więc mówię: ja się bawię tym w pełni amatorsko i helikopterek-zabawka w zupełności mi wystarcza do np. poruszania się nad danym miejscem, które filmuje. FPV jest dla mnie za drogie, poza tym mówię: robię to rekreacyjnie, dla zabawy. Ta cała kamerka brelok nie kręci takich złych filmów, a helikopterek nie ma większych problemów z jej dźwiganiem, tak więc na moje potrzeby wystarcza! Wracając do tematu: nie wyrobicie z kupnem czegoś chociaż podobnego do tego z filmu, proponuję zastosować się do rad, któregoś z bardziej doświadczonych kolegów wyżej, ode mnie to tyle - pozdrawiam i życzę oczywiście powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi