Czopek Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Witam, Jest ktoś może w stanie napisać parę słów na temat porównania EGP i RADIAN PRO ?? Takie krótkie zestawienie za i przeciw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwizdek Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Napiszę o Radianie (mam nie PRO ale kadłub taki sam) + bardziej podoba mi się rozmieszczenie i dostęp do elektroniki niż w EGP + bardziej podoba mi się jakość wykonania (wtłoczenia pianki) niż w EGP - szczególnie widać na skrzydłach. Natomiast każdy Radian ma na kadłubie (gdzieś w połowie długości na jednym boku) ślad po sklejaniu części kadłuba. O właściwościach lotnych Radiana PRO się nie wypowiem - mam wersję Radiana bez lotek. Sam jestem ciekaw szerszego porównania, więc może się skusisz na Radiana EGP to tu "monopolista". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Witam,miałem Easy Glidera i mam Radiana Pro.Oba modele to motoszybowce z "pianki",z najwyższej półki,dające wiele radości każdemu pilotowi. :wink: Można by tak jeszcze długo,ale przejdę od razu do minusów jakie zauważyłem w jednym z modeli,konkretnie w Radianie Pro.Jeżeli ktoś lubi polatać trochę ostrzej(ja lubię),to w locie nurkowym Radian w pierwszej fazie zaczyna żyć własnym życiem,czyli prawie nie reaguje na stery,potrzeba trochę czasu zanim geometria modelu wróci do normy.Wydaje mi się,że jest to spowodowane mniejszą sztywnością kadłuba w części ogonowej,ponieważ tam właśnie jest klejony(Easy Glider ma kadłub w jednym kawałku). Drugą rzeczą przemawiającą na korzyść Easy Glidera,to zdolność do lotu odwróconego.Easy Gliderem,przy niewielkich prędkościach i dużym wychyleniu steru wysokości robiłem odwrócone ósemki,a w Radianie możemy o tym zapomnieć. Dodam tylko że to moje odczucia,bo żaden z tych modeli nie został stworzony do takiego latania,ale jak widać jednym można. ps.Film z lotów Radianem,umieściłem w dziale "Filmy modelarskie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Miałem tylko EasyGlidera, ale powiem, że gdybym dzisiaj miał gdzieś kupić "Kup teraz" to bez wahania znów zainwestowałbym w Multiplexa. + bardziej podoba mi się jakość wykonania (wtłoczenia pianki) niż w EGP ??? Nie miałem, ale macałem2 modele... i nie rozumiem. Chodzi o te "krostki" ?? O tym na forum była mowa nie raz - To w NICZYM nie przeszkadza. Wybrałbym EG, bo jest tańszy i nie tylko dla lotów tak całkowicie "podstawowych", co jest nie bez znaczenia, gdy mamy ochotę trochę zaszaleć :wink: Jest też również większa dowolność w wyborze wyposażenia. Jedyny plus dla Radiana, to chyba rozpiętość.... szczerze mówiąc dla mnie to nie miałoby znaczenia, ale może dla Ciebie ma. mam nadzieje, że pomogłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
water74 Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Witam, Jest ktoś może w stanie napisać parę słów na temat porównania EGP i RADIAN PRO ?? Takie krótkie zestawienie za i przeciw. Hey, ja co prawda nie latałem EGP, ale latam zwykłym Radianem i wersją PRO (klapy i lotki). Jakość wykonania obu modeli stoi na przyzwoitym poziomie (choć trudno mi się w tej sprawie odnieść do innych modeli ponieważ innych nie miałem), jedynie naklejki ponaklejane są byle jak i z dużą ilością bąbli powietrza ale znowu nie bez przesady. KAdłub, skrzydła i ogólnie całość sprawiają wrażenie trwałych i wg. mnie takie też i są. Oba modele przychodzą już ze sklejonym kadłubem, przymocowania wymaga tylko statecznik poziomy, skrzydła w "zwykłym" mocowane są ze sobą na taki prowizoryczny wpust + rurka, w PRO rurka + dodatkowo przykręca się je wkrętami. Co do właściwości lotnych, oba modele są bardzo stabilne zarówno podczas wynoszenia jak i poźniej podczas szybowania. Zwykły Radian nie ma lotek i klap i jest troszeczkę lżejszy co przenosi się na szybszą windę w górę, szybuje wg mnie bardzo stabilnie i wolno, PRO jest znacznie szybszy, i troszkę cięższy aaa i nie tak bardzo podatny na podmuchy wiatru. Klapy podczas lądowania sprawdzają się bardzo dobrze. Oba wyposażone są w te same silniki i te same regulatory. RAdianem Pro latam na tym samym odbiorniku co w zwykłym radianie - czyli AR500 i nadajniku spectrum DX5e (odbiornik przekładam z jednego modelu do drugiego, na razie). Klapy mam wpięte w piąty kanał sterujący podwoziem. To chyba tyle tak na szybko, ja bynajmniej bardzo polecam Radiana każdemu początkującemu, model naprawdę daje dużo radości z latania, bynajmniej mi. Poniżej krótki lot z dzisiaj Radianem Pro. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=gTi4E7Jxb40 Pozdrawiam, sam początkujący, tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avere Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Witam , znalazłem , dosyć ciekawy film , gdzie lata jednocześnie EG i Radian Pro : Sam jestem ciekawy modelu Radian, ponieważ właśnie czekam na dostawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi