Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Proszę o pomoc w doborze silnika do URSUSA od Marka R.

Parametry modelu:

- rozpiętość 2.2m

- masa do lotu ok 2.3kg

- powierzchnia skrzydeł 52,8 dm

- obciążenie 1dm to ok 43,56g

Dysponuję regulatorem na 40A i lipolami 3s.

Silnik jaki miałem dzisiaj zamontowany, który nie poradził sobie z modelem to SILNIK

Opublikowano

pobór prądu ok 30A śmigło 10x6. Problem był w tym, że model ledwo poleciał. Jak się już rozpędził był strasznie szybki. na 8 rzutów 1 udało mi się polecieć. Ciągle jakby brakowało mu mocy do uzyskania odpowiedzniej prędkości. W sumie by leciec model ten musi się znacznie rozpędzić, co jest trudne przy starcie z ręki (2.2 metra rozpiętości z ręki jest ciężko puścić ;-)) a pasa startowego akurat nie miałem o odpowiedniej długości.

Opublikowano

Za duży skok śmigła. Spróbuj np. 11x5, 11x3.8 lub nawet 12x4 lub 12x5. Jest też takie APC 12.25x3.75

Ja do tego modelu dałbym silnik o kv około 850-900. Śmigło rzędu 12 - 13 cali.

Opublikowano

Skok przekłada się na prędkość modelu, ale pochłania to moc, która normalnie utrzymuje go w powietrzu.

Model ma sporą rozpiętość i nie zbyt duże obciążenie płata. potrzebujesz większego ciągu, nie prędkości. Duże śmigło i niewielki skok - tego potrzebujesz.

Podwozie zawsze można podnieść.

Opublikowano

Skok przekłada się na prędkość modelu, ale pochłania to moc, która normalnie utrzymuje go w powietrzu.

Model ma sporą rozpiętość i nie zbyt duże obciążenie płata. potrzebujesz większego ciągu, nie prędkości. Duże śmigło i niewielki skok - tego potrzebujesz.

Podwozie zawsze można podnieść.

Podwozia nie podniosę, bo mam zbliżone do szybowcowego. Z drugiej strony podwozie które utrzyma 2.3 kg musi ważyć ok 200g. NIe chce już dokładać masy do modelu ;-)

Które z poniższych będzie w moim wypadku najlepsze:

śmigło 1

śmigło 2

śmigło 3

śmigło 4

śmigło 5

śmigło 6

Spróbuj np. 11x5, 11x3.8 lub nawet 12x4 lub 12x5. Jest też takie APC 12.25x3.75

Patrzę na takie śmigłą to to są slow flayery. Można zakłądać takie śmigło do takiego modelu??
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.