kaczmarsky Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Matrik123 oczywiście, że się da, musisz tylko sobie oznaczyć belkę prawą/lewą lub "z przodu" quadarokoptera, aby się orientować co do pozycji a czy możesz rozwinąć temat zależności oznakowania quadrocoptera do zastosowanej aparatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie rozumiem o co Ci chodzi, ale trzeba orientować się co do pozycji modelu, co jest trudne w przypadku quada (przynajmniej dla mnie), no nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczmarsky Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 No więc pytanie brzmiało Mam pytanie, czy taki quad można zrobić/obsługiwać/latać ze zwykła aparaturą(bez komputera) .?Odpowiedź powinna brzmieć: można. Tu nie trzeba dysponować żadnymi mikserami. Wystarczy najprostsza aparatura. Natomiast oznakowanie modelu quadrocoptera ułatwia w orientowaniu się w położeniu modelu w przestrzeni i nie ma tutaj żadnego znaczenia aparatura jaką używamy do sterowania quadrocoptera czy to za 100-200zł czy 2-3 tyś zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmeracz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie rozumiem o co Ci chodzi, ale trzeba orientować się co do pozycji modelu, co jest trudne w przypadku quada (przynajmniej dla mnie), no nie?Nie rozumiesz bo tak odpisałeś w poprzednim poście, jakby aparatura miała jakies znaczenie w kwestii odróżniania modelu w locie. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM, ODPISUJ LOGICZNIE. @GiulioN - generalnie robi się tak, że w układzie lotu + przednia belka ma inny kolor (czerwony, biały?), w układzie lotu X dwie przednie. Lepszym rozwiązaniem jest naklejenie linijek z diodami pod ramiona, co znacznie ułatwia orientację przód-tył. Jeżeli np. umieścisz dwie białe linijki na X-ie z przodu, to nawet przy dużej odległości widzisz, które to ramiona. Czasem też widziałem rozwiązania w X-ie typu lewe-czerwone, prawe=zielone, przód=białe (zółte). Przykłady: http://vimeo.com/31145397 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi