kaczmarsky Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Matrik123 oczywiście, że się da, musisz tylko sobie oznaczyć belkę prawą/lewą lub "z przodu" quadarokoptera, aby się orientować co do pozycji a czy możesz rozwinąć temat zależności oznakowania quadrocoptera do zastosowanej aparatury?
GiulioN Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie rozumiem o co Ci chodzi, ale trzeba orientować się co do pozycji modelu, co jest trudne w przypadku quada (przynajmniej dla mnie), no nie?
kaczmarsky Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 No więc pytanie brzmiało Mam pytanie, czy taki quad można zrobić/obsługiwać/latać ze zwykła aparaturą(bez komputera) .?Odpowiedź powinna brzmieć: można. Tu nie trzeba dysponować żadnymi mikserami. Wystarczy najprostsza aparatura. Natomiast oznakowanie modelu quadrocoptera ułatwia w orientowaniu się w położeniu modelu w przestrzeni i nie ma tutaj żadnego znaczenia aparatura jaką używamy do sterowania quadrocoptera czy to za 100-200zł czy 2-3 tyś zł.
Gmeracz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie rozumiem o co Ci chodzi, ale trzeba orientować się co do pozycji modelu, co jest trudne w przypadku quada (przynajmniej dla mnie), no nie?Nie rozumiesz bo tak odpisałeś w poprzednim poście, jakby aparatura miała jakies znaczenie w kwestii odróżniania modelu w locie. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM, ODPISUJ LOGICZNIE. @GiulioN - generalnie robi się tak, że w układzie lotu + przednia belka ma inny kolor (czerwony, biały?), w układzie lotu X dwie przednie. Lepszym rozwiązaniem jest naklejenie linijek z diodami pod ramiona, co znacznie ułatwia orientację przód-tył. Jeżeli np. umieścisz dwie białe linijki na X-ie z przodu, to nawet przy dużej odległości widzisz, które to ramiona. Czasem też widziałem rozwiązania w X-ie typu lewe-czerwone, prawe=zielone, przód=białe (zółte). Przykłady: http://vimeo.com/31145397
Rekomendowane odpowiedzi