Milko Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 Witam. Po prawie roku wracam do latania, trochę się na zmieniało i trzeba iść z duchem czasu ale do rzeczy . Mam w planach przerobienie mojego MX-12 na 2.4. Czytam tu i tam i myślę że najrozsądniej będzie wziąć moduł samodzielnego montażu FRSky. Pierwsze pytanie-z telemetrią czy bez?, próbowałem to ogarnąć ale dalej nie wiem do końca jak to się je- Czy aby odczytać te „informacje” z telemetrii muszę mieć dodatkowe sprzęty jakieś wyświetlacze?, ściągam te dane na pc? czy działa to w inny sposób? Słyszałem też że dźwiękami i mruganiem moduł informuje nas o kończącym się zasięgu-ta opcja jest z telemetrią czy także w modułach bez? Zastanawiam się także który wziąć odbiornik?. Do małych depronów wezmę pewnie V8R4, ale który z dostępnych: http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=402&curPage=1&v=&sortlist=&LiPoConfig= wziąć do większych modeli? Wszystkie są kompatybilne z tymi modułami? No i kwestie techniczne. Rozkręciłem aparaturę coby się rozejrzeć jak to upchnąć i bardzo mało miejsca tam zastałem. Z początku myślałem żeby zostawić sobie 35mhz i dołożyć 2.4 tylko czy jest sens? Trzeba by kombinować z przełączaniem między modułami i nawet antenę ciężko będzie drugą gdzieś tam wcisnąć. Chyba zdecyduje się na same 2.4. Może ktoś robił już takie przeróbki i poradzi co i gdzie podłączyć?, zastanawiam się czy ta płytka na samym środku nie jest samym modułem 35mhz i czy można by ją zdemontować a na to miejsce wpasował by się ładnie moduł? Myślę że na razie zapytałem o wszystko co mnie zastanawia z góry dzięki za pomoc :wink: . Link to comment Share on other sites More sharing options...
robraf Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 do mnie juz leci frsky z telemetria i tak to na srodku to modul 35.. ktory trzeba odlutowac i na jego miejsce dac 2,4 kumpel zachowal oryginalny moduł tylko dal na przelaczniku.. antenka wychodzila obok tej glownej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krytek Posted June 2, 2011 Share Posted June 2, 2011 Wstwiaj 2.4 wywalaj 35mhz bez bawienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milko Posted June 2, 2011 Author Share Posted June 2, 2011 Do modułu z telemetrią musi być specjalny odbiornik także z telemetrią, czy jest to naprawdę tak przydatna rzecz żeby się w to bawić? co dokładnie mi to daje? Do tej płytki na środku dochodzą tylko trzy przewody, dwa białe i czerwony widoczne pod oznaczeniem cn88 . Czy to do nich się trzeba przyłączać? który do którego w module? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milko Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Sorki że post pod postem ale muszę podbić :wink: Dotarł moduł, powie ktoś gdzie go wlutować do mx-12? zakładając że rezygnuję całkiem z 35 i moduł 35 wyleci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikon Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Sorki że post pod postem ale muszę podbić :wink: Dotarł moduł, powie ktoś gdzie go wlutować do mx-12? zakładając że rezygnuję całkiem z 35 i moduł 35 wyleci. Wydaje mi się że na złączce oznaczonej CN88 będziesz miał komplet potrzebnych linii: zasilanie, masę i PPM. Musisz pomierzyć albo zapytać kogoś z MXem po przeróbce która linia jest czym. Masę i zasilanie łatwo znajdziesz multimetrem, ostatni będzie PPM. Podłącz to zgodnie z instrukcją FRSKY i ciesz się fajnym systemem Pozdrawiam, Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milko Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 Zamówiłem moduł bez telemetrii odbiornik ten co w linku wyżej i ten mini V8R4 jak dotrą to zobaczymy co to warte. W międzyczasie będę oczekiwał aż Krzysiek powie co i jak z wlutowaniem go do mx-12 EDIT. Na forum hobbykinga znalazłem odpowiedz co do przewodów okazało się że skrajne sa prądowe, a jeden czerwony więc wiadomo co i gdzie Nadajnik przerobiony odbiorniki zbindowane trzeba będzie teraz porobić próby zasięgu a potem do Fox'a . Jedyny problem był z dokręceniem anteny którą osadziłem głęboko i okazało się że kręci się na tym obrotowym gwincie, naciąłem więc od tyłu i mam szczelinę na dociągnięcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts