miksell Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 Czy zmiana standardowego bacika w aparaturze nadawczej na większy ma jakieś pozytywy?? Mogę zamontować coś takiego: ANTENA 1 ANTENA 2 czy przekłada się to na zasięg itp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 Zasieg bedzie wiekszy im wiekszy jest zysk anteny. Tyle ze charakterystyka promieniowania robi sie niekorzystna. Mozna sie nadziac na mine. Oryginalne antenki zapewniaja zasieg rzedu 2km - nie wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
halabala83 Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 Pazernosc na kilometry :mrgreen: A tak serio to looknij na rc electrotown . tam sa antenki do tych modułów Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted June 6, 2011 Author Share Posted June 6, 2011 Pazerność pazernością. Znalazłem takie 2 antenki w domu i myślę jaki byłby z nich pożytek. Widzę, że promieniowanie w pionie na tej większej antenie to zaledwie 12 stopni.... mało ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 Ano malo. O tym wlasnie pisalem. Pochylisz antenke i :ass: Jak trzeba Ci wiecej niz fabryka dala, masz 2 wyjscia: jezeli tak z 50% wiecej - koniczynki sie klaniaja, jezeli wiecej - dopalacz. Chyba ze latasz FPV , bez glupot, w jednym kierunku - antenka kierunkowa w nadajniku jest Twoim przyjacielem. Byc moze z dopalaczem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted June 6, 2011 Author Share Posted June 6, 2011 Na razie do antenki kierunkowej nie dotarłem na drodze FPV ;-) Ostatnio miałem dosc poważną kraksę... - skończył się zasięg i model przepadł. Znalazłem go, kamera HD już pewnie nie będzie działać :-/ Reszta sie poskleja ;-) A wszystko przez za mały zasięg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikon Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 Ostatnio miałem dosc poważną kraksę... - skończył się zasięg i model przepadł. Na FRSKy? Jak daleko odleciałeś że go straciłeś? Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 FrSky i maly zasieg? Moze odbiornik 4kanalowy uzywales? Jezeli tak to sprawa oczywista - to jest zabawka do latania kolo nogi. Inne - jak gdzies tu pisalem - z fabrycznymi antenkami mam zasieg troche ponad 2km, kilka odbiornikow w ten sposob przetestowalem. Z koniczynkami lub panelem 7dBi w nadajniku dobrze ponad 3km. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rabor Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 Ja straciłem zasięg i model po odlocie 400m!! Później sprawdzałem FrSky z kilkoma odbiornikami, dłuższą antena i na ziemi max 400metrów mam. Na 35MHz tak samo beznadziejnie. Znalazłem już inne lotnisko i zasięg ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted June 7, 2011 Author Share Posted June 7, 2011 Straciłem zasięg innym odbiorniku ;-) Frsky to nowość w moim hangarze ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts