madrian Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 W związku z tym, że matka "firma" fundnęła mi kurs pierwszej pomocy klasy A (brakowało tylko prawdziwej ofiary do ratowania), chciałbym się podzielić aktualną wiedzą w tej materii. Początkowo miałem wrzucić tu filmiki z komórki, nakręcone w trakcie prezentacji, ale komórka pokłóciła się z windowsem co do formatów i muszę się z tym pomęczyć, żeby je obrobić. Na szczęście instruktorzy poradzili mi, żebym skorzystał z ich ogólnodostępnych filmów szkoleniowych, nakręconych przez Centrum Ratownictwa EDU-MED. Nie są to co prawda tak dokładne, jak to co jest na kursie (trwającym dwa dni z mnóstwem praktycznych ćwiczeń), ale na pewno się przydadzą. Szczególnie jeżeli ktoś miał PP na PO w szkole, za tow. Gomółki i nadal wierzy, że nieprzytomnemu trzema machać rękami. :wink: Zapraszam do obejrzenia. Schemat postępowania na pewno się przyda. Np. jak nasz kolega zobaczy jak jego depronowy samolot wbija się w trawę i złapie się za serce... Osoba nieprzytomna: Resuscytacja Krążeniowo Oddechowa: Resyscytacja z użyciem AED - defibrillatora automatycznego (takie co w wiszą w Urzędach Skarbowych itd.): Oby się nikomu nie musiało przydać. Ale jeżeli będzie musiało - lepiej wiedzieć co robić. Jak tylko uda mi się pokonać filmiki z komórki, to wrzucę nieco bardziej rozbudowany materiał, choć gorszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Tego nigdy za wiele zawłaszcza że 90% kobiet wpada w takich sytuacjach w panikę nawet jeśli były szkolone... więc brzydka płeć musi się też nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi