madrian Opublikowano 15 Czerwca 2011 Opublikowano 15 Czerwca 2011 W związku z tym, że matka "firma" fundnęła mi kurs pierwszej pomocy klasy A (brakowało tylko prawdziwej ofiary do ratowania), chciałbym się podzielić aktualną wiedzą w tej materii. Początkowo miałem wrzucić tu filmiki z komórki, nakręcone w trakcie prezentacji, ale komórka pokłóciła się z windowsem co do formatów i muszę się z tym pomęczyć, żeby je obrobić. Na szczęście instruktorzy poradzili mi, żebym skorzystał z ich ogólnodostępnych filmów szkoleniowych, nakręconych przez Centrum Ratownictwa EDU-MED. Nie są to co prawda tak dokładne, jak to co jest na kursie (trwającym dwa dni z mnóstwem praktycznych ćwiczeń), ale na pewno się przydadzą. Szczególnie jeżeli ktoś miał PP na PO w szkole, za tow. Gomółki i nadal wierzy, że nieprzytomnemu trzema machać rękami. :wink: Zapraszam do obejrzenia. Schemat postępowania na pewno się przyda. Np. jak nasz kolega zobaczy jak jego depronowy samolot wbija się w trawę i złapie się za serce... Osoba nieprzytomna: Resuscytacja Krążeniowo Oddechowa: Resyscytacja z użyciem AED - defibrillatora automatycznego (takie co w wiszą w Urzędach Skarbowych itd.): Oby się nikomu nie musiało przydać. Ale jeżeli będzie musiało - lepiej wiedzieć co robić. Jak tylko uda mi się pokonać filmiki z komórki, to wrzucę nieco bardziej rozbudowany materiał, choć gorszej jakości.
utopia Opublikowano 15 Czerwca 2011 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Tego nigdy za wiele zawłaszcza że 90% kobiet wpada w takich sytuacjach w panikę nawet jeśli były szkolone... więc brzydka płeć musi się też nauczyć
Rekomendowane odpowiedzi