FrozenShadoow Opublikowano 15 Czerwca 2011 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Witam, Mam pytanie robil ktos ten model? Mam instrukcje ale nie rozumiem jednego punktu: "Możemy skrzydło zrobić ze wzniosem lub bez wzniosu. Model ze skrzydłem wykonanym ze wzniosem jest bardziej stabilny w locie. Jeżeli wykonujemy skrzydło ze wzniosem to płaty skrzydła szlifujemy pod delikatnym kątem na papierze nr 180 wg poniższych fotek." Ja robie ze wzniosem. Ktorą czesc szlifujemy: zewnętrzne czy wewnętrzne gdzie sie skleja oba płaty? http://w971.wrzuta.pl/obraz/5v8owI3ouDU/skrzydlo Skrzydło
Borik Opublikowano 16 Czerwca 2011 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Do mnie dziś prawdopodobnie dojedzie ten właśnie model Jutro albo w weekend zabiorę się za składanie.
Locke Opublikowano 16 Czerwca 2011 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Mam nadzieje że mój 'rysunek' to wyjaśni. Szlifujesz bardziej tą część od wierzchniej strony skrzydła.
Borik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jako, że pytanie dotyczy właśnie takiego modelu podepnę się pod temat. Skończyłem sklejać model i przed pierwszym lotem zostało mi wyważenie go ale nie do końca wiem jak to zrobić. "wyważamy model baterią tak aby środek ciężkości znajdował się w 1/3 cięciwy płata od natarcia." Czy ja dobrze rozumiem środek ciężkości ma być w odległości 1\3 płata od strony silnika? Jakie dać na początek śmigło, mam 8x4 i 9x4,7 wyposażenie to: Silnik RAY CD2830/09 - Pelikan Regulator DL 22A+ - Pulso pakiet 3s2200mAh (mam jeszcze 2s800mAh)
pyton Opublikowano 23 Czerwca 2011 Opublikowano 23 Czerwca 2011 po prostu 1/3 dlugości cięciwy od natarcia to jest SC
michal888 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jezeli na 2s to smiglo 9x6 Jezeli na 3s to smiglo 8x4
Borik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Macie jakiś sposób na wyważenie modelu? Może gdzieś jest opisane jak to zrobić? Czy jak położę model na linijkę i w ten sposób go wyważę to będzie dobrze? Jak już go wyrzucę to mam lecieć do góry? Jak wysoko się wzbić żeby spokojnie próbować latać? Wiem, że nie da się tak opisać nauki latanie ale może jakieś rady na początek. Nie mam nikogo w pobliżu kto by mi udzielił wskazówek i oblatał model. Pozdrawiam
pyton Opublikowano 23 Czerwca 2011 Opublikowano 23 Czerwca 2011 aby go dobrze wyważyć wez palce w 1/3 cięciwy skrzydła (jak zaznaczyłem wyzej) i zobacz czy trzyma poziom.jesli jest przechył to przesuń pakiet w przeciwna strone. jak go wypuścisz w celu sprawdzenia wywazenia powinien szybowac. co do latania to puszczasz na ok 2/3 gazu a potem dostosowujesz prędkość jaka chcesz.
Rekomendowane odpowiedzi