SebJaw Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witam. Niedawna rozpocząłem swoją zabawę w lataniem. Niestety moja pierwsza delta okazała się zbyt trudna do opanowania i po kilku "kretach" nie nadaje się już do lotu Postanowiłem więc zrobić coś spokojniejszego i troszkę "innego" Pomyślałem, że wykonam coś co będzie przypominać UFO. Wymyśliłem jak to napędzić (start pionowy) (środek ciężkości dużo poniżej śmigła) Zastanawiam się jak skręcać ? Może możecie podpowiedzieć jak to prosto rozwiązać ? Dołączam zdjęcia z prac. Na ostatnim zdjęciu narysowałem gdzie zamierzam wstawić płytkę z serwem, która ma służyć do skręcania "UF-em". Czy myślicie, że taką płytką będę mógł sterować ? Czy zastosować inny sposób ? Pozdrawiam Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ciekawy, bo niekonwencjonalny pomysł, ale żeby to było "coś spokojniejszego"? Chyba żartujesz? Cały dół tego urządzenia-latającego :twisted: ma być odkryty czy będzie jakaś dysza? I ten środek ciężkości, nawet jakby był naprawdę możliwie nisko, to wraz będzie relatywnie blisko śmigła :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Jak by ta płytka była podzielona na pół i można by było sterować każdą z połówek osobno (można na zmiksować jak w delcie) to było by spoko. Była by możliwość zniwelowania momentu obrotowego od napędu i wykonywać obrót w okół osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 jak zastosujesz odpowiednie FC to będzie latał ładnie :wink: na samych mikserach będzie bardzo ciężko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Np. http://www.abc-rc.pl/p/52/2422/multicopter-plyta-glowna-singlecopter-z-zyroskopami-vtol-elektronika-rozna.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Polecam obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=2h7dPgzMgf0&feature=player_embedded Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebJaw Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Polecam obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=2h7dPgzMgf0&feature=player_embedded Dzięki za link. Właśnie o coś takiego mi chodzi. Nie wiedziałem, że jest coś takiego gotowego Ja wczoraj próbowałem polecieć swoim UFO w górę ale niestety nie jest idealnie wyważone i nie startuje pionowo tylko bardzo na bok Dziś postaram się wyważyć idealniej. Pozdro S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Prosimy zdjęcia/film :wink: Przynajmniej ja jestem bardzo ciekawy, jak Ci to działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Wstawiłbym do tego mechanikę z Lamy3. Myślę, że mogłoby latać i sterowanie byłoby w miarę łatwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Prosimy zdjęcia/film :wink: Przynajmniej ja jestem bardzo ciekawy, jak Ci to działa Raczej nie działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebJaw Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Prosimy zdjęcia/film :wink: Przynajmniej ja jestem bardzo ciekawy, jak Ci to działa Raczej nie działa... Hej. No właśnie Gdy zaczyna się unosić to natychmiast UFO zaczyna się kręcić w przeciwną stronę do śmigła i silnika. Próbuję to zniwelować umieszczając pod śmigłem odchylone klapki (na stałe). Tak by powietrze z klapek chciało obrócić UFO w przeciwną stronę. Muszę przyznać, że jest to mega trudne. Zastanawiam się nad napędzaniem UFO dwoma takimi samymi silnikami. Może jak będą się obracały w przeciwnych kierunkach to się nawzajem zniwelują. (Czy pod jeden regulator mogę podłączyć 2 takie same silniczki?) Postaram się umieścić mały filmik z nieudanej próby wystartowania Pozdrawiam Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Czy pod jeden regulator mogę podłączyć 2 takie same silniczki? Niestety nie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Musisz zrobić taki jak by wykłon silnika tzn. jak obraca się w prawo to silnik powinien mieć wykłon w strone przeciwną. Może pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Musisz zrobić taki jak by wykłon silnika tzn. jak obraca się w prawo to silnik powinien mieć wykłon w strone przeciwną. Może pomorze Bardzo śmieszne. Bardzo. Ubaw po pachy. Jaki wykłon przy symetrycznej konstrukcji? Aha, Pomorze piszemy wielką literą, bo to nazwa regionu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Ok sory nie mam racji, człowiek uczy się na błędach więc na przyszłość będę wiedział że to nic nie da. Pomoże piszemy od dużej ale ja pisałem w innym znaczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Nebeb, "Pomorze" w znaczeniu że coś komuś ma pomóc piszemy przez "ż" czyli pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Tak tak już poprawione, ale jestem gapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi