chaosmaker Opublikowano 20 Czerwca 2011 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witam ponownie A więc stało się , zakupiłem moduł 2,4 ghz (DIY) i chciałbym zaimplementować go do posiadanych przeze mnie aparatur - Optic 6 oraz Futaba FX 18 . Chciałbym prosić kolegów o info gdzie znaleść odpowiedni kabelek sygnału PPM oraz porady na co zwrócić uwagę podczas przeszczepiania )) Chciałbym móc używać istniejących modułów FM - więc pewnie wchodzi w rachubę stosowanie przełącznika trybu , a sam moduł 2,4 ghz podłączać za pomocą wtyczki i gniazda do jednej lub drugiej aparatury . Poniżej fotki Optica - jeżeli będzie to niezbędne ,dołącze również dla FXa Pozdrawiam Piotr[/img]
chaosmaker Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Z braku pomocy kolegów zebrałem się w sobie i przeczytałem cały internet dwa razy ... Oczywiscie w końcu znalazłem odpowiedź dotyczacą Optica - sprawa okazała się być banalnie prosta . Kilkadziesiąt minut później byłem dumnym posiadaczem zmodernizowanego Hiteca ) Podpowiem mniej zdesperowanym że nalezy wpiąć się wprzewody biały czerwony i czarny widoczne na zdjęciu pierwszym w poście powyżej ... Dziś był oblot ustrojstwa - działa bez zastrzeżen w obu systemach . Moduł mocowany prowizorycznie - docelowo ma być mocowany na rzep a wtyczka zastąpiona jakąś inną , bardziej estetyczną ... Pozostaje kwestia Futaby - zdaje się że znów przeczytam cały internet ... [/img]
mkrawcz1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Opublikowano 23 Czerwca 2011 A czy rozważałeś po prostu zamontowanie dedykowanego modułu (np. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14348 )?
chaosmaker Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Owszem , lecz chciałem zachować równolegle moduł 35mhz oraz możliwość adaptacji do Futaby FX Z drugiej strony , dziś wiem , warto jednak kupić moduł o którym wspominasz chociażby dla stabilnego pudełka i wyprowadzonych przełącznikach trybu i parowania .
mkrawcz1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Teraz musisz przełączać, a wówczas przekładałbyś moduł. Co do Futaby: piny w złączu modułu będą w tych samych pozycjach, prześledź układ albo podlutuj się "z tyłu" złącza modułu.
chaosmaker Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2011 No i zadziało się - Futaba też rozszyfrowana ) Kilka godzin spędzonych w necie oraz kilknaście minut z lutownicą w ręce i mamy świetnie działajacy duet . Ponownie podpowiadam amatorom przeszczepów i posiadaczom Futaby . Zdjęcia obiaśniają wszystko co niezbedne... [/img] [/img] Pozdrawiam Pe
Rekomendowane odpowiedzi