Chriss Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witajcie, mam takie pytanie, czy da się spotkać coś takiego jak karta DDR1 o pojemności 2GB?? Widziałem tylko max 1 GB Albo czy da się zrobić jakąś przejściówkę z kart DDR2 do DDR1?? I czy w ogóle to by działało? Może ktoś pomóc, bo w dziedzinie komputerów nie wiem dużo, i nie śmiejcie się z tych może głupich pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 http://www.nokaut.pl/szukaj/komputery/ddr-2gb-400.html o to Ci chodzi? http://www.neo24.pl/pamiec-goodram-ddr-2gb-dual-kit-(gr400d64l3-2gdc).html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-06&utm_content=-4926823#nclid=df68181ef02fd725aefebe0ea874f639 musisz poszukać, może uda się trafić, a jaką masz organizację pamięci na płycie?Aaaa, jeszcze jedno, zobacz czy płyta Ci zaadresuje pamięć większą niż 1Gb w jednym slocie bo wydaje mi się że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Nie istnieją przejściówki DDR1 -> DDR2 niestety. podaj model swojej płyty głównej to coś pomyślimy Tak jak Sławek wyżej pokazał - moduły istnieją, ale są koszmarnie drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Chriss chodzi Ci o pojedynczą kość 2GB DDR1 ? Może być ciężko, takich chyba nie ma. Pozostaje jedynie to co zaproponował Sławek - Dual 2x1GB, albo modernizacja kompa - może rozglądnij się za jakąś używaną płytą główną pod DDR2, ale to tez mogło by się wiązać z wymianą procesora itd.. O przejściówkę ciężko i na pewno nie wyjdzie ci to za ciekawie cenowo. Edit: filek http://www.xbitlabs.com/news/mainboards/display/20050818233221.html istnieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Tak, oglądałem te Duale i mi się podobają ale drogie, poszukam tańszych pojedynczych. Problem z tym że cały komputer u mnie jest zintegrowany :x :evil: i nic nie zrobię, mogę kupić tylko nowego kompa, a taki który mi się podoba kosztuje 1400zł No nic, muszę poczekać aż trafi się coś ciekawego albo poskładać go z kupowanych pojedynczo części. Chciałem sobie pograć dzisiaj w Hitmana Blood Money no i :ass: idzie w miarę sprawnie na najniższych detalach grafiki. Można zrobić coś by może więcej mocy procesora albo więcej pamięci Ram'u szło na grę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Najpierw zobacz w specyfikacji płyty czy będzie zdolna wykorzystać cały obszar pamięci dwugigowej, moze okazać się że będzie widziała 1Gb i będziesz kasę do tyłu. Co do wydajnosci komputera to pomyśl nad dobrą grafiką. Odciążysz procesor zwalając robotę na GPU grrafiki. Miałem podobny problem w komputerze sprzed 5-ciu lat. Grafikę miałem Gforce 6200 na procku Nvidi, potem założyłem 6600TD i od razu było lepiej. Dodatkowo jak kupisz Winfasta 6600 lub 6800 to można Riva Tuner-em podkręcić to i tamto w GPU. Ja akurat miałem to na slocie AGP i płycie Asus P4P800X (płyta nie do zabicia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Kartę graficzną mam NVIDIA GeForce 7100GS, procesor Pentium 4, 3,06 Ghz, 4CPU, 1.25 GB RAM. Komputer: Wieloprocesorowy komputer z interfejsem ACPI (cokolwiek to znaczy) Gdy wchodzę w właściwości komputera i menadżer urządzeń i klikam procesory, to pisze że mam 2x Intel® Pentium® 4 CPU 3,06 Ghz ( ale może tylko podwójnie wyświetlać 1 procesor. Czy to możliwe, czy mam faktycznie 2 procesory??) Em więc tak przedstawia się moja "skrzynka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 prawdopodobnie masz procesor HT (Hyper-Threading) czyli może symulować dwa rdzenie ta opcja jest włączana w BIOS ale po wyłączenia należy przeinstalować system i odwrotnie http://pl.wikipedia.org/wiki/Hyper-Threading zainstaluj sobie program everest , dzieki mienu możesz odczytać dużo informacji o kompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Procesor masz jeden, jedno-rdzeniowy, tam tak pisze. Sprawdź jeszcze jaka ta płyta. Edit: meloow prosto wytłumaczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Chriss chodzi Ci o pojedynczą kość 2GB DDR1 ? Może być ciężko, takich chyba nie ma. Pozostaje jedynie to co zaproponował Sławek - Dual 2x1GB, albo modernizacja kompa - może rozglądnij się za jakąś używaną płytą główną pod DDR2, ale to tez mogło by się wiązać z wymianą procesora itd.. O przejściówkę ciężko i na pewno nie wyjdzie ci to za ciekawie cenowo. Edit: filek http://www.xbitlabs.com/news/mainboards/display/20050818233221.html istnieją o ile dobrze zrozumiałem, to ta przejściówka pozwala na włożenie kości DDR do slotów DDR2 więc odwrotnie niż nam trzeba. z drugiej strony i tak zwracam honor pytanie tylko czy takie coś będzie działało na płytach innych niż wymienione w opisie (GA-PT880Pro Combo). Chriss Podaj model płyty głównej jaką posiadasz, będziemy mogli pomóc Ci lepiej program everest wystarczy (albo jakiś mniejszy np CPU-Z zakładka mainboard) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Ja bym jednak sugerował wymianę komputera na nowy. Za jakieś 2000 spokojnie złożysz solidny sprzęt do użytku domowego. A na pewno uniesie takiego starocia jak ostatnie przygody nr 47. Jeżeli komputer nie daje sobie rady z grą z przed 5 lat, to raczej pragnie emerytury. Sprzęt można wziąć na raty, lub złożyć samemu. Za 2000-2500 na samą "skrzynkę" będziesz miał solidny sprzęt na długie... no miesiące. Inna metoda - laptop. Niektórzy operatorzy komórkowi, sprzedają laptopy za złotówkę, przy nabywaniu Internetu. Nawet takie złomy z procesorami i3 będą lepsze niż ten sprzęt. Masz w Katowicach giełdę komputerową. Warto się tam przejść i szukać okazji - pewnie stoją tam firmy obdarowujące przechodniów broszurkami z cenami. Pozbierać - w domu przejrzeć i wybrać sobie sensowną konfigurację na swoją kieszeń. Podstawa - Płyta główna. Na tym się nie szczyp. Musi być dobra - to jak nadajnik dla modelarza. Druga sprawa - porządny zasilacz z zabezpieczeniami. Ludzie się szczypią na te 100-200zł i kupują badziew, a potem się dziwią, że komputer się wiesza, lub płaczą, że się wszystko popaliło. Podobnie Coolery do procków czy karty. Kosztują niezbyt dużo, a są lekceważone. A tymczasem dobry "wiatraczek" potrafi wycisnąć nowe życie z komputera. Szkoda marnować kasy na reanimację trupa. Na tej bazie nic więcej sensownego nie wyciśniesz. Utopisz kasę i zero efektu. Lepiej złożyć nową platformę, z opcją późniejszej rozbudowy. Tanio - będzie coś pod XP, ale nie będzie to zbyt wydajny system i za jakiś czas będzie znów wymagał definitywnej zmiany. Przyszłość - 64bity, ale tu z kolei wyższe będą koszty. Za to będzie można później platformę rozbudować. I ważna sprawa - unikaj platform zamkniętych. Później nic z nimi nie zrobisz sensownego (niestety laptopów też się to tyczy). Unikaj marketów - to co tam stoi na półkach to informatyczna parodia w ładnym opakowaniu. Najlepiej dopasuj sobie konfigurację i zamów taką konkretną w wyspecjalizowanym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Przez program EVEREST znalazłem coś o płycie głównej i jeśli chodzi o nazwę płyty głównej to MSI MS-7046 (Medion OEM) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 zainstaluj sobie CPU-Z po uruchomieniu, w zakładce Mainboard masz pole model: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Tak jak pisałem w CPU-Z pisze to samo Model MS-7046 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Z instrukcji: Main Memory ? Supports four DDR1 SDRAM memory modules. ? Supports up to 4GB memory size. ? Supports Dual channel DDR1. więc niestety tylko 1GB kości Ci zostają. DDR1 są dość drogie w tej chwili (tańsze raczej nie będą). z tego co widzę (jakiegoś manuala do MS-7046 ściągnąłem) że możesz tam wrzucić kartę graficzną na PCI-E inną niż GF7100. poniżej 100 zł spokojnie kupisz GF8600GT lub GTS który jest o niebo szybszy od Twojej karty. podpowiedz jeszcze jakie kości pamięci masz wsadzone do komputera, bo 1.25GB to coś dziwnie wygląda (2x512 + 1x 256?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dokładnie tak z tym RAM'em nie miałem inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 moim zdaniem mógłbyś (niższym kosztem) wyciągnąć te 256MB i w oba wolne sloty wrzucić 2x512, miałbyś wtedy w sumie 2GB pamięci co nie jest wielkością mała dla nie najnowszych tytułów. do tego wymiana grafiki na trochę nowszą i ... grać będziesz mógł. na allegro w tej chwili 512MB DDR1 (PC3200) kosztują po 20 zł. kości 1GB kosztują od 45 w górę. moim zdaniem już nie warto dokładać powyżej 2GB - trochę podziałasz na tym sprzęcie i przy okazji odłożysz na nową platformę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Nom, w sumie mogę tak zrobić, podjadę w sobotę rano na giełdę komp. to może się coś znajdzie z DDR1 512 lub 1 GB w okazyjnych cenach. Czyli kartę graficzną też można było by zmienić?? Ale nie wiem właśnie czy nie jest ona zespolona na zawsze z płytą główną. Musiał bym otworzyć komputer, a teraz nie mam na to czasu. W wolnej chwili sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Jeśli Twoja płyta wygląda TAK to w ten czarny slot możesz włożyć kartę graficzną na PCI Express Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 A, no tak wygląda A do czego są ten slot niebieski i białe obok tego czarnego tam te 3 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi