Mars_2000 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Heh... Faktycznie różnice w cenach są duże :shock: Inwestując w nie mam od razu zaoszczędzoną połowę kasy na nadajnik i to jest kuszące. Ale wiem jedno...serwa to na pewno będą Hitec'a, bo miałem GS-50 dla lotek w trenerku i padły w nim zębatki zanim tak na prawdę zacząłem ich używać. Silnik i regiel, to chyba są te 2 elementy, które faktycznie warto rozważać. Dzięki za sugestie. Pozdrawiam, Mars_2000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Silnik ładniejszy od dzwonków TowerPro: http://www.emodel.proste.pl/sklep/product_info.php?products_id=39&osCsid=587c0f64b3299649a7e64a0e976c4416 Żaden z nich (czy Tower czy Emax) nie pociągnie dużego trójłopatowego śmigła z uwagi na kv, (AXI 2208/34 da radę) można poszukać czegoś z niższymi obrotami. Ja tam lubię takie śmigła, nawet jeśli tracą zbędne waty w porównaniu do dwułopatowych. Nie ma nic gorszego, jak np. piękny, zmakietowany myśliwiec i malutkie pomarańczowe dwułopatowe śmigiełko GWS, albo inne różowe :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Ja tam lubię takie śmigła, nawet jeśli tracą zbędne waty w porównaniu do dwułopatowych. Nie ma nic gorszego, jak np. piękny, zmakietowany myśliwiec i malutkie pomarańczowe dwułopatowe śmigiełko GWS, albo inne różowe Święte słowa Ładne 3 łopatowe śmigiełko to faktycznie fajna sprawa i ozdoba modelu (podobnie kołpak - właśnie Ty mnie kiedyś naprowadziłeś na robienie kołpaczków samemu ). Niestety chyba zgodzisz się, że tanich śmigiełek trzyłopatowych nie ma zbyt wiele (tzn są dwa FSK i GWS ). Do tej pory z powodzeniem korzystam z trzyłopatowych GWSów 9070 w Mosquito (inrunnery Feigao + przekładnie GWSa) i w Formosie (outrunner Python 100). Inne moje trzyłopatowe projekty nie wyszły poza fazy prób naziemnych Czekam z niecierpliwością na te nowe trzyłopatowe GWSy 8040 i 9050, powinny lepiej nadawać się do popularnych silniczków. Żaden z nich (czy Tower czy Emax) nie pociągnie dużego trójłopatowego śmigła z uwagi na kv, (AXI 2208/34 da radę) można poszukać czegoś z niższymi obrotami. To chyba jakaś nadinterpretacja, bo te małe Tower Pro miewają stałą Kv poniżej 1000 :roll: Zaciekawiony tym tematem, zmierzyłem dzisiaj obroty i prąd na moim starym wylatanym TowerPro21 (dokładnej nazwy niestety nie znam, ma 9 zębów i 12 magnesów, połączony jest w Y). Przy 3S dla 9070 slow fly wychodzi 5200obr/min i 9A, a na trzyłopatowym 9070 ma około 5000obr/min i 10A. Odpowiada to malutkiemu ciągowi (chyba coś odpowiednio 250g i 350g), ale prawdopodobnie dałoby radę zamienić w "moim" Zero śmigło 9070 na 9070 trzyłopatowe. W ramach wolnego czasu to doświadczenie będzie poczynione :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa....wolniej proszę Ja tu się drapię w głowę i próbuję połapać się w podstawowych tematach z zakresu RC, a Panowie mi tutaj zapodajecie dyskusję na temat fajnych (bo to nie przeczę) 3-płatowych śmigieł i wydajności kV silników. Ok. Załóżmy że kupiłem scenariusz na takie śmigło. I co teraz ? Jak dobrać silnik, aby dał ciąg i prędkość odpowiednią zalecanym przez producenta silnikom AXI lub MPJ i tradycyjnym dwupłatowym śmigłom 9x6 ? Dobrze rozumiem, że dla śmigieł tego typu powinienem mieć silnik o niższych obrotach ? Jeżeli tak to mniej więcej jakich :?: Pozdrawiam, Mars_2000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 tanich śmigiełek trzyłopatowych nie ma zbyt wiele (tzn są dwa FSK i GWS ). Niestety tak. Z tego oszałamiajacego asortymentu również mam oba w liczbie kilkunastu sztuk. FSK mi lepiej odpowiadają kształtem łopat i pancernością centralnej części. Kiedyś mierzyłem prąd na GWS 9x7 i FSK 9,3x9 - biorą bardzo podobnie dając porównywalny ciąg. Nowe trzyłopatowe GWS wyglądają fajnie i w końcu są chyba czarne . Zdaje się, że są również w konfiguracji lewe-prawe. Tylko ten skok bardzo skąpy, dużo ciągu statycznego i słaba prędkość strugi. Trzy łopaty kręcą się wolniej niż porównywalne dwie, więc trzeba nadrobić skokiem, a tu 8x4, do bombowca pewnie dobre. Nigdy nie próbowałem spalinowych Grauperów i Masterów w odmianie trzyłopatowej, trochę drogie, a czym większe - tym gorzej. małe Tower Pro miewają stałą Kv poniżej 1000 Wiesz dużo więcej o tych silniczkach i masz rację. Widziałem kilka specyfikacji takich motorków, osobiście nie mam ani sztuki, ale jakoś mi utkwiło, że nie mają mniej niż 1200 i wzwyż. A jednak mają, mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.