hubert_tata Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam Macie jakieś sprawdzone metody gięcia styropianu ? Mam skręcony rdzeń, a właściwie już gotowy statecznik poziomy (rdzeń styro + krawędzie balsa + pokrycie folią solarfilm). Potrzebuję go wygiąć (czyli wyprostować), bo jest skręcony. Zniekształcił się podczas oklejania folią, może pokombinować z opalarką, albo żelazkiem :? W każdym razie interesuje mnie też metoda gięcia samego styropianu.
tytan12 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Jeżeli masz negatywy,to przeprasuj w nich obydwie strony statecznika żelazkiem,opalarka raczej nie pomoże.Co do gięcia ,to zależy od gęstości styropianu .Kiedyś kombinowałem :crazy: ale małe elementy w gorącej wodzie(czyt.wrzątek :devil: )
Air Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Prostowałem stateczniki w modelu z EPS nad parą... pomogło ale tylko częściowo (tj. po paru dniach wróciły do swojej pierwotnej pogiętej postaci - o dziwo w lataniu to nie przeszkadza, bo model lata jak po sznurku, ale wizualnie marnie się prezentuje).
WoZnY Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 Jak dla mnie styropianu nie da się wygiąć na ciepło. Tym bardziej prostować jak dopytuje się hubert_tata. Jak dla mnie nierówno masz "skurczoną" folię i powstały nierówne naprężenia, stąd jak sądzę zwichrowanie. Jak dla mnie pozostaje kurczyć tak aby naprężenia się wyeliminowały lub folię ściągnąć i na nowo zaprasować.
Marek:D Opublikowano 2 Lipca 2011 Opublikowano 2 Lipca 2011 Ja zawsze miałem problem ze zwichrowanymi lotkami przez folię. Metodę mam następującą: odginam element do pożądanego kształtu i w miejscu powstawania fal na folii naciągam je opalarką. Metoda wymaga trochę wprawy i cierpliwości ale się opłaca.
Rekomendowane odpowiedzi