michalgrabowski Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Jak w temacie. Beta jest moim pierwszym w ogóle zdalnie sterowanym modelem samolotu, a na usilnikowionym Foxie (multiplex) wielu rzeczy się nie da po prostu przetestować. Nigdy wcześniej nie konstruowałem modelu, jedyne modyfikacje jakie robiłem to te wymagane do wykończenia Foxa RC. Czy ma ktoś sprawdzony poradnik ,,jak wykonać klapy" ? Klapolotki mnie nie interesują - oddzielnie klapy i lotki, na oddzielnych kanałach - klapy przez potencjonometr albo przełącznik na aparaturze (HK 6ch) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Podaj więcej danych. Jaka jest konstrukcja skrzydła? Konstrukcja, styro kryte czy jakaś pianka? Jeśli to ostatnie to wystarczy odciąć klapę i wykonać zawias taśmowy na dolnej krawędzie (to będzie typowa klapa, z małą szczeliną ale bez możliwości wychylenia w górę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Materiał EPP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cellon Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 W becie niema sensu robić klap... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Klapolotki przy starcie i lądowaniu są przydatne tylko jak masz nadbagaż na modelu. Używałem klapolotek i wystarczyło w zupełności. Klap nie polecam - za małe skrzydło moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Zaraz nie ma sensu. Ja zrobiłem w rwd i było warto. Myślę że możesz odiciąć klapy i zrobić zawiasy z taśmy pakowej orczyki z cienkiej sklejki lub plastiku i klapy gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 A po co ci klapy? 1 - W tym modelu nie są potrzebne. 2 - Osłabiasz skrzydło. 3 - Więcej zbędnego wyposażenia 4 - Większe obciążenie BEC 5 - Większe obciążenie modelu. 6 - Klapolotki dają identyczny efekt bez kombinacji. Co innego, jeżeli miałbyś model o dużym obciążeniu powierzchni nośnej i dużej prędkości przeciągnięcia. Ale Beta lata prawie jak liść. Nawet z dużym obciażeniem, jak do lotów FPV, ma na tyle małą prędkość przeciągnięcia, że klapy są zbędnym balastem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Klapolotki można sobie sprawdzić bez ingerencji, ale z moich doświadczeń dają niewiele(różnica w spadku prędkości nie zauważalna) i dodatkowo bardzo spada skuteczność lotek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi