korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Witam Chciałbym zaprezentować relację z budowy mojego piewszego szybowca opracowanego przeze mnie. Dane techniczne : Rozpiętość - 2000 mm Cięciwa - centropłat 200 mm, końcówka 150 mm Powierzchnia - ok. 40 dm2 Waga - bliżej nieokreślona Profil - SD7037 Zdjęcia: Żebra przed szlifowaniem i po: Laminowane żebra przy łączeniu połówek centropłatu: Przyklejanie dolnej części kesonu : (zbyt wiele nie widać) Przyklejone żebra, dźwigary i dolna część kesonu: Wypełnienie pomiędzy dźwigarami : -------- Edit: Poprawiłem, przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Parę uwag odnośnie modelu: -powierzchnia płata: masz zapewne około 36 dm2 a nie 60. -zrobiłeś źle wypełnienia między dźwigarami. Słoje balsy maja iść prostopadle do dźwigara a nie równolegle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ładują się tylko trzy ostatnie zdjęcia. Ale widać na jednym z nich źle wklejone wypełnienia między dźwigarowe, pamiętaj słojami zawsze pionowo! Edit: Rafał pisaliśmy chyba równocześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 @Rafal B. Masz racje z powierzchnią - błąd w obliczeniach Teraz już nowych wypełnień nie wstawie bo balsy 3mm brak, ale zapamiętam na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Powierzchnie płata możesz policzyć, nie jest to trudne i nie wiem czemu zgadujesz. W wieku 15 lat potrafi się już obliczyć pole prostokąta i trapezu. Jeśli wypełnień nie chcesz ruszać to doklej po bokach dźwigarów z balsy 1,5 mm. Chociaż ja je bym wykleił i zrobił tak jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Nie wiem czy jest sens doklejania pionowych wypełnień, teraz i tak będzie sztywno biorąc pod uwagę fakt że wypełnienia tworzą prostokąt oblany ze wszystkich stron klejem. Wiadomo że lepiej było by pionowo ale teraz to już "po ptokach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Umiem policzyć powierzchnię, ale wynik wychodzi z ułamkiem. Dokładna powierzchnia : 38,4 dm2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Przelicz na cm2 i wyjdzie bez ułamka . A tak na poważnie to znając pow. nośną i szacowaną wagę do lotu możesz obliczyć obciążenie powierzchni nośnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Co do obciążenia to wiem, lecz orientacyjnie nie potrafie podać wagi do lotu, niewiem jaki pakiet akumulatorów do niego włożę. Myślę, że do lotu to w 800g powinienem się zmieścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Miałem motoszybowiec 2m rozp i wadze około 900 g na SD7037, na moje oko to był za lekki. Poszukaj tematu T-dancer na forum. Może coś w nim znajdziesz ciekawego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Mam pytanie do doświadczonych modelarzy: Czy taki statecznik jest wystarczający : Wymiary: Rozpiętość statecznika - 640 mm Cięciwa - 110 mm Profil - płaska deska Cięciwa lotki statecznika - 45 mm Proporcje statecznika wzięłem z książki p. Schiera. Jeśli trzeba to policzę i podam powierzchnię statecznika. I jeszcze pytanie z innej beczki - czy do tych skrzydeł wystarczy wznios 8 stopni? (skrzydła bez podgiętych uszu, kształt litery V) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 statecznik powinien być ok ale 8 stopni to masakrycznie dużo. U mnie miałem z 1,5 stopnia i już było ciężko latać na plecach. jak bez lotek to 2-3 stopnie max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Dzięki za info. co do tych 8 st. to myślałem, że w ostateczności tak zrobie (według proporcji szybowca z książki p. Schiera - 8 stopni) W moim szybowcu, co prawda z lotkami mam 3 stopnie wzniosu. To moje pierwsze skrzydła w kształcie litery V także się pytam ... Mam nadzieje, że to "coś" będzie latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Statecznik możesz zrobić spokojnie mniejszy. Rozpiętość 540 wystarczy. Tak wygląda mój statecznik: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7071 Pochodzi on z modelu, który jest bardzo podobny do Twojego. Wymiary mojego: rozpiętość 2 metry. powierzchnia nośna 38 dm2 profil SD7037 Sławek troszkę przesadza z wzniosami. Po pierwsze szybowiec ma dobrze latać normalnie, lot plecowy nie jest istotny. Jeśli robisz model z lotkami to wznios nie musi być duży najczęściej coś z zakresu 1 do 4 stopni. Model bez lotek tzw uszatek, powinien mieć duży wznios. Proponuje coś około 5 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Rafał, jeżeli szybowiec ma służyć do nudnych lotów typu " wypuścić i nie przeszkadzać w locie " to masz rację. Jeżeli ma być to coś więcej niż nuda to 1-2stopnie max. Też myślałem że będę tylko latał w termice a jednak czasem lubiłem pokręcić różności Dancerem. Książki Schiera odłóż na półkę i poszukaj książek : Zdalne kierowane modele szybowców Niestoja i Modele latające z napędem elektrycznym, obie z białej serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Nadal z tym się nie zgodzę. W rzutku mam 5 stopni wzniosu i lot na plecach nie stanowi problemu. Poza tym każdego kręci co innego. Dla mnie lot w termice nudą nie jest. Książki polecone przez Sławka jak najbardziej warte są uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Rafał, różnica zdań nie jest dla mnie problemem, w rorysie robię skrzydła bez wzniosu, nie mam zamiaru popełniać drugi raz tego samego błędu co w T-dancerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Chyba jestem za Panem Rafałem w kwestii wzniosu Nie potrzebuje modelu do akrobacji, lecz do ewentualnego latania w termice. Ewentualnego, ponieważ nie wiem czy ten model będzie dobrze latał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 To zmienia postać rzeczy ale i tak twierdzę że 8 stopni to zdecydowanie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korniszonek123 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 W takim wypadku zrobię ok. 4-5 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi