Skocz do zawartości

Optic 6 2.4Ghz i nie logujący się gaz...(winny regulator)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś spotkał się może z takim zjawiskiem, że na poprawnie zbindowanym odbiorniku, po linkowaniu działają wszystkie kanały tylko nie gaz?

Po ponownym zbindowaniu wszystko jest ok, ale po odłączeniu zasilania do odbiornika i ponownym włączeniu gaz nie działa. Czasem pomaga wyłączenie odbiornika i nadajnika a następnie ponowne włączenie w kolejności nadajnika i odbiornika, ale też nie zawsze.

O co tu chodzi??? :crazy:

Opublikowano

No nie wierzę...naprawdę nikt nie ma nic do powiedzenia w w/w temacie?

Nie dajcie się prosić! :)

Mały update.

Podczas testów wyeliminowałem awarię odbiornika poprzez jego zamianę z drugim, który posiadam. Oba działają dobrze w innym modelu.

Teraz najciekawsze: mój problem pojawia się dopiero wtedy gdy podpięty jest ster kierunku do kanału 4 (latam w mode 2). Wtedy nie loguje się gaz. Po wypięciu serwa wszystko loguje się cacy...

Idę eksperymentować dalej :roll:

No i dość szybko się wyjaśniło choć dalej tego nie rozumiem, ale winny jest serwomechanizm steru kierunku, który co prawda działa, ale powoduje w jakiś sposób że nie loguje mi się gaz. Być może jakieś zwarcie, które odczytuje regulator i nie uruchamia silnika (regiel pulso) ale nie jestem pewien czy to w ogóle możliwe...

Po podpięciu innego serwa w kanał 4 problem znika. Kanał 4 też jest sprawny bo jak wpiąłem kierunek w kanał 2 to także gaz się nie zalogował. Ewidentny winowajca to serwomechanizm kierunku.

Ostatnio ćwiczyłem zaciekle loty nożowe więc serwo pracowało dość długo w jednej pozycji (serwo Turnigy 9g). Może jakiegoś HiTec'a trzeba będzie założyć.

No, to jak już sobie pogadałem na forum sam ze sobą kończę temat. Dobranoc.

Opublikowano

Po dalszych testach i wymianie serwomechanizmu, okazało się, że to jednak regulator nawala... :roll:

Zatem zwracam honor serwom Turnigy. Nie zawsze co drogie to dobre niestety.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.