nimhith Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 WITAM dzisiaj latałem moim modelem, lądowanie trochę nie wyszło i z dożą prędkością uderzyłem dziobem w ziemię i po tym wypadku gdy włączam model ster kierunku odgina się w jedną stronę ( to znaczy serwo odgina się w jedną stronę) i nie chcę wrócić do normalnego stanu gdy ruszam drążkiem na aparaturze też nic się nie dzieje, i tu pytanie:co się zepsuło jak można to naprawić albo co trzeba wymienić. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo20670 Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Jeśli wszystko inne działa to znaczy ,że masz zepsute serwo, prawdopodobnie tryby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimhith Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 a jeżeli to serwo to jakie byście proponowali na zmianę najlepiej żeby było jakieś tanie a i jeżeli chciał bym wymienic serwo to tylko to zepsute czy wymienić obydwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Może orczyk się przestawił na ośce a serwo na wymianę to takie taniej tylko w HK http://aukcjewp.wp.pl/serwo-standardowe-sg-90-9g-1-6-kg-okazja-i1733185141.html wystarczy wymienić tylko zepsute. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimhith Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 orczyk na pewno nie tryby chyba też nie ale zastanawia mnie to bo gdyby serwo nie działało to by się nie ruszało wogule a ono po włączeniu modelu odgina się w lewo i nie reaguje na polecenia z nadajnika. :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 A może masz włączony rewers w aparaturze.??? Sprawdż jeszcze połączenia wyciągnij i włóż wtyczkę w odbiorniku. Włóż wtyczkę w działający kanał to będziesz wiedział czy serwo jest dobre czy zepsute,i odwrotnie włóż w zepsuty kanał dobre serwo dla sprawdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo20670 Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Chyba ,że coś z odbiornikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimhith Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 na początku też myślałem że coś z odbiornikiem ale przed chwilą sprawdziłem rewersy w nadajniku i rzeczywiście to z nim był problem ! pewnie z przejęci twardym lądowaniem musiałem coś niechcący przesunąć. Dobrze że nie zamówiłem serwa :mrgreen: dziękuję bardzo za odpowiedzi i przepraszam za fatygę ale jestem początkujący i jeszcze muszę się dużo nauczyć :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Pamiętaj zawsze sprawdź po sprawdzeniu w lataniu nie ma rutyny a wszystkie usterki można naprawić tylko na ziemi-najlepiej przed startem :wink: :idea: Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimhith Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 witam :? to znowu ja niestety znowu tylni statecznik odgina się w jedną stronę to chyba przez serwo bo jak zamieniałem miejscami serwa to znowu działo się to samo z tym zamym serwem najgorsze było to że podczas lotu serwo odgieło się w jedną stronę i zupełnie straciłem kontrolę nad samolotem a sało się to jakieś 20 metrów nad ziemią.W domu zauważyłem że od tego odginania serwo zaraz po włączeniu modelu się nagrzewa to samo dzieje się z regulatorem nawt gdy silnik nie pracuję bardzo proszę o pomoc jeżeli będzie trzeba to zamieszczę filmik z moim problemem.Zaczynam się martwić że jeśli chciałbym żeby samolot znowu działał musiał bym wymienić cały osprzęt. :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Wygląda na to, że pało serwo. Jakieś zwarcie które powoduje zbyt duży pobór prądu. Rada jest kupno nowego serwa albo rozebranie wyczyszczenie wszystkiego ( elektronika ) i sprawdzenie czy działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi