sebamor Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Witam, mam 3 pakiety: 1300mAh 3s 25C 1000mAh 3s 25C 1200mAh 3s 20C No i chcę każdy naładować funkcią STORAGE, ponieważ będą musiały sobie trochę poleżeć nieużywane. No i mam pytanie, jaki prąd ładowania ustawić w ładowarce do każdego z nich. Dodam, że ładowarka to Turnigy accucell 6.
Air Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Witam, mam 3 pakiety: 1300mAh 3s 25C 1000mAh 3s 25C 1200mAh 3s 20C No i chcę każdy naładować funkcią STORAGE, ponieważ będą musiały sobie trochę poleżeć nieużywane. No i mam pytanie, jaki prąd ładowania ustawić w ładowarce do każdego z nich. Dodam, że ładowarka to Turnigy accucell 6. Taki sam jak przy normalnym ładowaniu (ja tak małe pakiety zawsze ładuję 1C - nie spieszy mi się nigdzie). Po prostu pakiety zostaną doładowane do optymalnego do ich przechowywania napięcia (lub rozładowane do takiego napięcia jeśli są naładowane mocniej).
zzradek Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Czym mniejszy tym ładowarka lepiej zbalansuje ogniwa (bo będzie miała więcej czasu). Maksymalnie 1C, tak jak przy ładowaniu. I jeszcze jedno. Dobrze by było, żeby pakiety, przed potraktowaniem ich funkcją STORAGE były albo rozładowane albo naładowane. A to dlatego, że ładowarka nie zbalansuje ogniw, z których jedno będzie naładowane, a drugie rozładowane. Ładowarka w tej funkcji albo ładuje do połowy, albo rozładowuje do połowy. Nie robi jednego i drugiego jednocześnie.
sebamor Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Tak tylko, że u mnie w ładowarce 1A to max jaki można ustawić więc się pytam, bo może to 1A jest do większych pakietów.
Air Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Tak tylko, że u mnie w ładowarce 1A to max jaki można ustawić więc się pytam, bo może to 1A jest do większych pakietów. Jak chcesz to zrobić dobrze to jak napisał kolega wyżej - naładuj do pełna (lub wylataj te pakiety) i dopiero wtedy funkcją Storage z prądem np. 0,5C (czyli odpowiednio) 0,65A, 0,5A i 0,6A... i będzie OK.
Rekomendowane odpowiedzi