chrisk8 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Witam. W sobote latealem swoim jakiem 54sp. W pewnej chwili silnik zamarl i musialem ladowac awaryjnie co skutkowalo niewielkimi stratami w podwoziu. Po powrocie do domu i rozebraniu silnika w celu zlokalizowania awari okazało sie ze wal korbowodu pekl. I tu mam problem poniewaz nigdzie w polsce nie moge znalezc czesi do tego silnika. Znalazłem jedynie w ef3m.pl wal z korbowodem do silnika da30 i zastanawiam sie czy moze bedzie pasował do mojego Jc. Da ma 30ccm a moj 28ccm. Prosze o rade. Moze pojechac do warszawy(aktualnie przebywam w deblinie) i porownac? Z gory dzieki za odp czy ten z DA 30 sie nada do 28ccm
Major Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zapytaj tu http://www.modelmotor.pl/rcgf-26-2-wal-korbowy.html Mysle ze te silniki to się tylk róznią nazwa. Prosciej zpaytac, ew pomierzyc i przesłac info czego szukasz niz jechac kawał drogi.
chrisk8 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2011 niestety zaden wal nie pasuje wiec wyskrobalem wszystkie oszczednosci i zakupilem dle 30 w ef3m. szkoda ze silniczek sie zepsul bo bardzo dobrze mi sluzyl.
olekb-r Opublikowano 25 Września 2011 Opublikowano 25 Września 2011 Mi również pękł wał silnika JC 28 - myślę że przyczyną było wadliwe przednie łożysko w którym wał przesuwał się ze sporym luzem - w miejscu styku łożyska z wałem wał był aż wyślizgany i się wyraźnie błyszczał . Wał ten zamówiłem u Pana Kowalskiego w sklepie ef3m w Warszawie - sprowadził mi ten wał z Anglii wraz z uszczelkami i kosztawało mnie to 190 zł - slnik złożyłem ale jeszcze na razie nie odpalałem . Łożyska też kupiłem nowe muszą być dobrej firmy koszt 25 zł
chrisk8 Opublikowano 29 Września 2011 Autor Opublikowano 29 Września 2011 Mi wal pekl tuż przy przeciw wadze. Byłem w f3m ale nie bylo mozliwosc sciagniecia walu.Kiedy Pan sprowadzał ten wał do Jc?
olekb-r Opublikowano 29 Września 2011 Opublikowano 29 Września 2011 Mi pękł w tym samym miejscu . Wał otrzymałem na początku września - pasował idealnie- silnika jeszcze nie uruchamiałem bo latam DLE 30- wał był z korbowodem i przy okazji wymiany zniknęły luzy na korbowodzie
Rekomendowane odpowiedzi