molmagic Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 No i stało się, jakiś czas temu przystąpiłem do budowy infineona z jednym płatem (jakiś czas temu pisałem o i3d: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=40226 ). Jako że nie mogłem znaleźć do niego dokumentacji więc trochę improwizowałem. Kadłub praktycznie ten sam, obrys płata i stateczników też. Narazie jest bez podwozia, do lądowania na trawce lub do ręki. Płat wzmocniłem "standardowo" plus wykrzyżowania z prętów węglowych 1,5mm, a usterzenie tylne tylko od spodu węglem 0,8mm. W modelu siedzi: silnik TURNIGY 2204-14T 19g śmigło GWS 8x4,7 regulator 7A emax 3x serwo HXT 500 pakiet 2s 500mAh robbe / zippy odbiornik Futaba 6108HFC w tej konfiguracji masa modelu wynosi ~165g Lata się nieźle, trochę mniej stabilny w zawisie od wersji dwupłatowej. Ale za to lepsza reakcja na lotki. W nożu idzie jak po sznurku. Ma power do w miarę dynamicznego pionowego odejścia z zawisu. Idąc dalej śladami podobnych projektów zrobię chyba wersję z nieco węższym kadłubem i zmienię położenie płata. No i tym razem cały z białego depronu w pełnym malowaniu:D Tak to się prezentuje: Mam kilka filmów więc jak coś poskładam to też wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Przyjemny modelik. Czekam na film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molmagic Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Filmik jest tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Fajny modelik no i... ma pełny kadłub. :wink: Właśnie przeglądałem tematy o podobnych modelach bo z nudów zabrałem się za MK 34 Mam już kadłub ale... pomyślałem, że właściwie zamiast dwóch cieniutkich (3mm) mogę zrobić jeden płat z 6-ki. Niezły pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 błąd przy wysyłaniu, proszę o usunięcie :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zawis, żyletka, zawis, zawis, żyletka, zawis, żyletka, żyletka, odejście w górę, 4 beczki, przewrót, zawis, zawis, żyletka a na koniec na szczęście coś innego... zawis To tak w przybliżeniu jak by sie komuś nie chciało wchodzić w link Spróbuj czegoś innego? Zawis każdy umie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Nie każdy od razu kręci pełne 3D, sam niedawno mnie pytałeś o to co wsadzić do deprona Cierpliwości, na pewno będzie i więcej. Swoją drogą - autor Infineona (miałem 2 i bardzo je sobie cenię) zbudował wersję jednopłatową. Może warto napisać do niego na RCG i skorzystać z jego projektu? Mam wrażenie że taki gotowiec poleci lepiej niż i3D po skasowaniu jednego płata, ot choćby dlatego że zmienia to kompletnie proporcje płatowca (większa powierzchnia stat. poziomego = większa stateczność, ale i większy muł ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Nie każdy od razu kręci pełne 3D, sam niedawno mnie pytałeś o to co wsadzić do deprona Cierpliwości, na pewno będzie i więcej. Bo to była 1 halówka a nie 1 model... wcześniej nie miałem dostępu do hali więc po co halówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Luz, po prostu nie lubię takich komentarzy. Co to jest modelarstwo? Zawody w tym, kto umie więcej? Dla mnie to pasja i zabawa, a nie wytykanie palcami innym, że to umieją a czego innego nie. Teraz zawis, w przyszłości akcentowana beczka po okręgu w pionie. Czemu nie. Niektórzy pytali mnie czemu przestałem się bawić w 3D, a ja po prostu chcę mieć radochę, a nie bać się, że walnę modelem za 1,6k zł w glebę. Proste? Proste FUN > all. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Oczywiście ! Masz całkowitą rację ale trzeba się rozwijać a nie stać w miejscu. Trenowanie zawisu to już przeszłość, szkoda na to czasu a jest tyle ciekawszych figur 3D... a nie wytykanie palcami innym, że to umieją a czego innego nie. Nikomu niczego nie wytykam i na pewno nie było to w moim zamyśle. P.S: Jakiego obiektywu używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=822545&highlight=maniac znalazłem coś takiego, to Maniac i o ile dobrze zrozumiałem właśnie jednopłatowa wersja Infineona. Jakoś jednak przegapiłem plany :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autorem jest MrFlash, może warto napisać do niego na RCG? Jeśli nie macie konta na RCG albo opanowanego angielskiego służę pomocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Angielski - yes, konto - no skoro jest taki temat a ktoś tu kiedyś zaglądnie to zapewne ucieszy się z pełnej informacji a potem popełni takiego Infineona/Maniac'a. Może nawet któryś z nas. Jeżeli można to prosimy :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molmagic Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Malker, w sumie film mógł być krótszy... Ale takie komentarze faktycznie mógłbyś zachować dla siebie. Pokazywałem model i jego właściwości lotne, a nie chwaliłem się umiejętnościami pilotażu - bo nie o tym jest ten wątek. Paweł, ale lata nawet nieźle po prostej modyfikacji na jeden płat:) A o to chodzi W zimie będę eksperymentował z węższym kadłubem. No i pytanie, co wpływa na lepszą stateczność w harrierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Ale takie komentarze faktycznie mógłbyś zachować dla siebie. Pokazywałem model i jego właściwości lotne, a nie chwaliłem się umiejętnościami pilotażu - bo nie o tym jest ten wątek. Spokojnie, nikomu nic nie wytykam ale możesz spróbować nowych akrobacji bo w sumie właściwości lotne harier, zawis i żyletka to tym nie są pokazane bo prawie każdym modelem dobrze ustawionym da sie to zrobić. No i pytanie, co wpływa na lepszą stateczność w harrierze?Waga, obciążenie powierzchni, wyważenie i pewnie jeszcze coś Przesuń ŚC w tył jeśli Ci kiwa skrzydłami, jak to nie pomoże to dołóż generatory SFG. http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtIG7QG1AP3H2cj1iAdhC_eQHHzL3Rb4Szb7uOdJ9Ni_7wOWQx Ale w depronie raczej jest to zbędne... Opisz co Ci sie dzieje skoro pytasz o stateczność w harierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi