Skocz do zawartości

urwany kabel do komputrera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

mam problem z kablem do aparatury Esky. Kiedy ćwiczyłem na symulatorze, niechcący pociągnąłem kabel nogą i oderwałem końcówkę usb od płytki. Czy jestem w stanie to naprawić ? I czy jest to w ogóle opłacalne? poniżej fotki oderwanej końcówki.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

A może być końcówka od np. starej myszki? :D

Jeżeli da się rozebrać i ponownie użyć, to tak (ewentualnie kabel "wyrwij" z myszki, sprawdź przejścia omomierzem i odpowiednio podlutuj do płytki).
Opublikowano

Czyli mam to zrobić na płytce która siedzi w obudowie myszki? Bo jeśli tak to czy nie mogę obciąć kawałka kabla razem z wejściem i zlutować odpowiednie przewody ze sobą z kabla od apki? :)

Opublikowano

Dokładnie o to mi chodzi - utnij kabel, sprawdź, jaki kolor przewodu idzie do jakiego pinu we wtyczce USB i polutuj odpowiednio do płytki interfejsu symulatora. Jak całość zadziała, to płytkę możesz zalać np. klejem na gorąco.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za linki, jednak zrobiłem tak jak radził mi pan Marcin. Mam do was jednak jeszcze jedno pytanie. Czy ten lut mogę zalać silikonem? Pytam, ponieważ nie mam kleju na gorąco.

Opublikowano

1. Nie "Pan"

2. Możesz, jeżeli sprawdziłeś, że działa, to zalej całą płytkę, żeby przypadkowo nie zrobić zwarcia (możesz też zamiast tego okręcić taśmą izolacyjną).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.