TomekONY Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Wymieniał ktoś wał w tym silniku? Jest tam jedna śrubka, której za chiny nie mogę odkręcić imbusem a przypuszczam, że jak siłowo wybiję wał tak jak jest to potem nie będzie się trzymał. Jakieś sugestie? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=16233
yoyo Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Jeśli da sie jakos podgrzać tą śrubkę to wtedy puści;) Jeśli nie to nagrzać porządnie imbusa i wtedy na 100% puści;)) Pozdrawiam Sebastian.
bubu2 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Śrubka jest prawdopodobnie wklejona na żywicę. Podgrzej śrubkę lutownicą. Dość mocno. Odczekaj chwilę (nie od razu) i dobrym kluczykiem na pewno odkręcisz. Wybijanie Ci się nie uda. W większości silników, na wale jest wyfrezowanie, w które wchodzi właśnie ta śrubka. Jednak wydaje mi się, że kleju na śrubce nie ma, a masz nie najlepszy klucz imbusowy. pzdr.
TomekONY Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Kluczy to mam kilka i porządne zestawy ze stali chromowo molibdenowej więc raczej te lepsze. Muszę spróbować z tą lutownicą. EDIT: Niestety musiałem rozwiercić tą śrubkę, żeby ściągnąć stary wał. Nowy już zamontowany i wszystko gra.
hantom Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Jeśli mogę coś dodać to miałem raz problem z bardzo mocno wkręconą śrubką w silniczku (innym niż w temacie), wszystkie imbusy jakie miałem obrabiały się, spróbowałem dobrym jakościowo torx'em T6, od tamtej pory wszystko nim odkręcam bo nawet bardzo mocno wkręcona śrubka do imbusa odpuszcza.
Rekomendowane odpowiedzi