meloow Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 mam pytanie do osób które latają modelami szybowców/motoszybowców ok 2m roz. coś ala Falcon, Gem, Starling itp. jako że ostatnio zaliczyłem twrade lądowanie GEM'em i poleciały bezpeczniki w postaci 4 śrub M3 z alu mocujących płat. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć takich śrub to też czy mogę zastosować śruby plastikowe M3 ? Czy mam zmienieć na M4 lub M5 tak dla bezpieczeństwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Witam. Tutaj masz śrubę plastikową M4 A tu nakrętkę do niej W sumie M5 może będzie lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 czy ja napisałem gdzie kupić takie śruby ? mam kilka kompletów M3 , M4 , M5 ba nawet M6 i M8 mam ale mnie chodzi czy w miejsce alu M3 mogę dać M4 plastik aby skrzydła mi nie odfrunęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 czy ja napisałem gdzie kupić takie śruby ? mam kilka kompletów M3 , M4 , M5 ba nawet M6 i M8 mam ale mnie chodzi czy w miejsce alu M3 mogę dać M4 plastik aby skrzydła mi nie odfrunęły. Nie wiem jak w Gemie, ale ja na poczatku w Falconie miałem plastiki i to był DUŻY błąd - kilka razy ściąłem śruby podczas ciut twardszych lądowań i kable serw cięły poszycie płatów - po zastosowaniu normalnych metalowych śrub - koniec kłopotów. Plastiki są słabe - w powietrzu płatów nie zgubisz ale każde mocniejsze lądowanie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Jurek ale wałsnie u mnie jest ten problem ze zaliczam twardsze lądowania i szkoba byłoby płatów aby pocięły je śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Całkowicie zgadzam się z Jerzym .Niekiedy śruby z tworzywa więcej narobiły szkód niż mogło by się wydawać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 kilka razy ściąłem śruby podczas ciut twardszych lądowań i kable serw cięły poszycie płatów - po zastosowaniu normalnych metalowych śrub - koniec kłopotów. Dzięki Jurku bo teraz wiem że nie miałem pecha i poznałem przyczynę rozwalenia płata... Nieświadomie zmieniłem wtedy śruby na stalowe bo tylko takie miałem pod ręką . Od tamtej pory nie było niespodzianek poza podrapanym lakierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi