kacperos9898 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Czy są jakieś modele depronowe napędzane silnikiem spalinowym. Jeśli są prosiłbym o plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Daleko nie trzeba szukać luknij jeden temat niżej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 A mi się podoba że ten temat powstał. Można tutaj pisać jakie modele również się nadają do budowy z depronu + balsa pod silnik spalinowy. Ja mam właśnie chęć zbudować taki model np. cessne jakąś pod silnik 7.5ccm byle by z przodu było podwozie główne bo jedynie z trawy mam możliwość startu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Ja szukałem planów po depronową spalinkę i nic nie znalazłem, więc wydaje mi się że raczej gotowych planów nie znajdziesz. Trzeba sobie we własnym zakresie dostosować plany pod depronową spalinkę. Ja w tej chwili rozpoczynam konstrukcję depronowego wicherka 1.25m pod MVVS 3,5 :rotfl: Fajnie by było zebrać w tym wątku róźne depronowe konstrukcje napędzane spalinami... Było kiedyś na forum o tym: http://www.rc-network.de/forum/showthread.php/111031-Zero-A6M2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastur Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Patrz TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 To znaczy nie chodzi mi o plany deproniaka pod spaline ale o plany takich modeli które by się na to nadawały. plany mogą być na balsę a ja sobie już pozamieniam na depronik niektóre wręgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 To znaczy nie chodzi mi o plany deproniaka pod spaline ale o plany takich modeli które by się na to nadawały. plany mogą być na balsę a ja sobie już pozamieniam na depronik niektóre wręgi. Pisałem do kolegi kacperos9898, bo on pytał o plany. Moim zdaniem każdy model można przerobić na depronową spalinę :rotfl: Jaki rodzaj samolotu ciebie interesuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperos9898 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Byle by był depronowy. Ok.1,5-2m rozpiętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megamarcel Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Ja osobiście jeszcze z depronem nie miałem styczności, a to dlatego, że usyszałem, że nitrometan go rozpuszcza. Może to ktoś potwierdzić? A jeśli to prawda to jest to realne, żeby odpowiednio zabezpieczyć depron przed działaniem nitro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Ja osobiście jeszcze z depronem nie miałem styczności, a to dlatego, że usyszałem, że nitrometan go rozpuszcza. Może to ktoś potwierdzić? A jeśli to prawda to jest to realne, żeby odpowiednio zabezpieczyć depron przed działaniem nitro? Bardzo dziwne bo robiłem test z paliwem contest 10 i nie zauważyłem żeby cokolwiek się rozpuściło. Ja depron zabezpieczyłem tylko taśmą pakową, którą bardzo fajnie czyści się z oleju po lataniu i jak na razie to się sprawdza(wylatałem 2,5 litra paliwa). Poza tym to co wylatuje z wydechu czy silnika to już w większości olej wiec nie ma prawa zaszkodzić depronowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Panowie popatrzcie Kacperosa ile ma lat ;x "1.5-2m" model z depronu? Hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Cimek - na upartego pewnie dało by radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Filip owszem, lecz 12 lat chłopak chęci i zapał ma, ale to tylko tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Ale też nikt nie powiedział że to tylko depron ma być. Mi np. chodzi o to żeby całość była lżejsza i tańsza w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Dla mnie też się liczy cena materiałów i jak na razie depron najbardziej mi pasuje. Może da się budwować z czegoś innego?? Do tego listewki sosnowe ostatnio bukowe wycinam sobie sam z kantówek, sklejka ze skrzynek i taśma pakowa :rotfl:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Dwumetrowy model z depronu pod silnik spalinowy . Czemu by nie. Jak skończę skrzydełko zabiorę się za takiego potwora. Oczywiście nie będzie to model z planów ale raczej test czy dwumetrowa depronowa konstrukcja da rade latać. Zakładam że nie będzie to oczywiście czysty depron, ale konstrukcja mieszana gdzie depron będzie stanowił 80% całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 No i się zaczęło wydrukowałem sobie plany RWD - 5 bis i robię mieszaninę balsa depron sklejka zobaczymy co z tego wyjdzie założę osobny temat co do budowy na razie początki więc temat zaczeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Też chciałem budować rwd-5 ale nie bardzo pasowało mi montowanie silnika cylindrem w dół... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 z moich obserwacji depronowe spaliniaki brzmi conajmniej jak gotowane lody. Doświadczenie uczy, że depron nie nadaje się z jednego prostego powodu pod wpływem drgań silnika spalinowego - ktore mają większą moc ulega on szybko rozpadowi zmęczeniowemu - staje się miękki traci swoją zdolność do utrzymywania kształtu itp. Pomysł odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 z moich obserwacji depronowe spaliniaki brzmi conajmniej jak gotowane lody. Doświadczenie uczy, że depron nie nadaje się z jednego prostego powodu pod wpływem drgań silnika spalinowego - ktore mają większą moc ulega on szybko rozpadowi zmęczeniowemu - staje się miękki traci swoją zdolność do utrzymywania kształtu itp. Pomysł odradzam. Bajki piszesz, jakby depron był plasteliną co najmniej:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi