Sted Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Witam, sprawa jest dla mnie niezrozumiała, prosze o wyjaśnienie i radę. Po przestawieniu typu skrzydła na Flaperon łączą się serwa na kanałach Aile i Flap (wejście Aux1). Używam serw HS-81. Na podglądzie aktualnego położenia serwomechanizmu (w sumie to nie wiem jak one są monitorowane ??) serwa tych kanałów są przesunięte względem punktu w środku zakresu ruchu, który moim zdaniem powinien być punktem startowym serwa. Ogranicza to ich ruch Nie mam pojęcia czy tak być powinno czy nie. A jeśli nie to czy wina leży po stronie serwomechanizmow czy aparatury. Proszę o pomoc aha... problem tymczasowo rozwiązałem trymując każde serwo oddizelnie i przesuwając położenie startowe w kierunku centrum zakresu ruchu. Nie rozwiązuje to problemu ale przynajmniej mam pełen zakres ruchu na tych serwach. Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzradek Posted August 29, 2011 Share Posted August 29, 2011 Jeśli lotka jest typu "klapolotka", to jest sterowana sygnałem lotek (położenie drążka + subtrim + trymer) oraz sygnałem klap (przełącznik + subtrim). Żeby serwo było w położeniu środkowym, wszystkie te sygnały powinny być w "zerze" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Callab Posted August 29, 2011 Share Posted August 29, 2011 serwa tych kanałów są przesunięte względem punktu w środku zakresu ruchu Przełącznik trójpozycyjny, który masz po lewej stronie aparatury, na tylnej ściance (pod lewym palcem wskazującym) przełącz na położenie środkowe. Lotki i klapy (klapolotki) ustawią się na środku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sted Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 dzieki dzieki macie oczywiście racje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts