universal Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Witam, chciał bym zbudować pierwszy szybowiec. Nie musi być on bardzo duży może być nawet 1,2m. Póki co posiadam wysłużony model kupiony od kolegi z forum ( zginął w wypadku motocyklowym). Ale chciał bym zrobić w wolnym czasie jakiś swój model od podstaw. Czy mógł bym was prosić o jakieś plany i instrukcje co do budowy pierwszego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 może Guppy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universal Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Guppy może by się nadał jeżeli bym się jeszcze dowiedział jakie serwa bym musiał kupić i jakaś polska fotorelacja z budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 I jak tu nie tracić cierpliwości, powiedzcie? A wystarczyło :szukaj: i proszę... http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=36418&highlight=guppy A zapewniam, że to nie jedyny temat na naszym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 fotorelacji poszukaj tu na forum, jest tego sporo. Jakby co, mam trochę zdjęć kiedy sam go robiłem, więc mogę tu wrzucać. Serwa mogą być HXT900 na przykład. Spokojnie to wystarcza. U mnie siedzą dwa 9g, silnik RAY i regulator 18A też RAY-a. A wierz mi, Guppy lata fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universal Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 madrian a tej akurat nie znalazłem dzięki. Jakie wyposażenie bym musiał kupić aby zbudować i ulotnić ten model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Jakie wyposażenie bym musiał kupić aby zbudować i ulotnić ten model?Tak jak pisałem - silnik odpowiednik "400", regulator, dwa serwa 9g i odbiornik - choć to pewnie już masz. No i akumulator. u mnie chodzi na tym zestawie i jest duży zapas mocy. Guppy waży z akumulatorem 2200 mAh około 520 gram. Pakiet może i wielki ale miałem wybór - wyważać pakietem albo dowalić ciężarek. Pakiet wygrał. W tej konfiguracji jakieś 2 godzinki latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 silnik jak wyzej np."emax" lub "tp" (nie bierz drogich odpowiedników jak dopiero zaczynasz) dobrze zeby miał tak z ok.700g ciagu i regiel 20-25A. serwa wystarczą 9g. no i aparatura jesli nie masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 dobrze zeby miał tak z ok.700g ciagu i regiel 20-25A 700g do szybowca i to o masie około 500??? Nie przesada trochę? Mój silnik ma około 500g ciągu i jest to dużo za dużo. To jest szybowiec. Zawisu na śmigle nie będzie robił. Przy ciągu 700g złoży skrzydła jak F-14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universal Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Niechciał bym z niego robić motoszybowca lecz szybowca ale z możliwością dołożenia silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 nie wiem co Koledzy powiedzą na tak pokrętną propozycję, ale ja zbudowałbym kadłub w wersji pod silnik, ale zamiast niego założyłbym dorobiony nosek. Tym sposobem po dołożeniu silnika nie zmienia się zasadniczy obrys kadłuba i nie ma przeróbek poza odkręceniem noska. Co Koledzy myślicie o takim rozwiązaniu? Oczywiście pozostaje kwestia wyważenia całości, ale to już wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi